309
Το κτίριο του Κογκρέσου καίγονταν για αρκετή ώρα | REUTERS/Jorge Adorno

Επεισόδια με έναν νεκρό και εισβολή στο Κογκρέσο της Παραγουάης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 19:38
Το κτίριο του Κογκρέσου καίγονταν για αρκετή ώρα
|REUTERS/Jorge Adorno

Επεισόδια με έναν νεκρό και εισβολή στο Κογκρέσο της Παραγουάης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 19:38

Ενας νεκρός διαδηλωτής και υλικές καταστροφές στο Κογκρέσο, στο οποίο εισέβαλαν διαδηλωτές, είναι ο ως τώρα απολογισμός των ταραχών στη Παραγουάη με αφορμή την απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει σε μυστική ψηφοφορία αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο.

Ο 25χρονος Ροντρίγκο Κουιντάνα σκοτώθηκε από σφαίρα από καουτσούκ αστυνομικού στο αρχηγείο της νεολαίας οργάνωσης ακτιβιστών, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού, ενώ ο γιατρός του δήλωσε ότι ο 25χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια υπέστησαν βανδαλισμούς.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαπέρασαν μέρος των φρακτών γύρω από το κτίριο και έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Το AFP αναφέρει ότι λεηλατήθηκαν τα γραφεία όσων υποστήριξαν την επέκταση της θητείας.

Παράλληλα, αστυνομικοί μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί.

Γερουσιαστής της αντιπολίτευσης μίλησε για «πραξικόπημα» ενώ κοινή στην αντιπολίτευση ήταν η πεποίθηση ότι με την απόφαση αποδυναμώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα.

Η φωτιά έσβησε από άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες λίγη ώρα αφού οι διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο του Κογκρέσου, αργά το βράδυ της Παρασκευής (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας). Μαρτυρίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι φλεγόταν για περίπου δύο ώρες.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν πάντως σε άλλες περιοχές στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύνταγμα της χώρας, που ψηφίστηκε το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989, απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα πάνω από μία φορά. Η θητεία είναι πενταετής.

Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί και από την κάτω Βουλή της χώρας, στην οποία πλειοψηφεί η παράταξη του προέδρου. Λόγω των επεισοδίων η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...