283
Tέλος τα λόγια συμπαράστασης – περνάμε στις πράξεις, αναμένεται να πει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα | REUTERS

Oruc Reis: Ο Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 12:26
Tέλος τα λόγια συμπαράστασης – περνάμε στις πράξεις, αναμένεται να πει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα
|REUTERS

Oruc Reis: Ο Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 12:26

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Παρασκευή, συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ, σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος που υπέβαλε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συγκαλέσω έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, καθώς και για τις εξελίξεις στον Λίβανο», ανακοίνωσε μέσω Τwitter ο κ. Μπορέλ (δείτε κάτω το tweet).

Την ίδια ημέρα, υπενθυμίζεται, ο Νίκος Δένδιας θα έχει τετ α τετ στη Βιέννη με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναμένεται να τεθεί εκ νέου η επιβολή συγκεκριμένων –και πάνω από όλα «χειροπιαστών»– κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στις παραβατικές της ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χώρες, πάντως, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε αντίθεση με άλλους εταίρους, αλλά και τον ίδιο τον Ζοσέπ Μπορέλ, που τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης της στάσης των Βρυξελλών έναντι της Αγκυρας.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του ύπατου εκπροσώπου ήταν η δήλωση του Πίτερ Στάνο (εκπροσώπου της ΕΕ) που αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

«Οπως θυμάστε, τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον ύπατο εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνεται, δε, ότι ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...