470
|

Σοκ στη Λάρισα: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ 27χρονη γιατρός με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:09

Σοκ στη Λάρισα: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ 27χρονη γιατρός με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:09

Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός (χειρουργός) που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η 27χρονη είχε επιστρέψει από τη Χαλκιδική, όπου πέρασε τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Πηγές του Protagon ανέφεραν ότι η εν λόγω γιατρός ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, καθώς έχει μεσογειακή αναιμία και είχε κάνει σπληνεκτομή.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, στην ίδια σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ένας ακόμα γιατρός στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο διπλασιασμός των ασθενών με κορονοϊό που έχουν διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, φθάνοντας τους 26 από 12 στην αρχή του τρέχοντος μηνός.

Ο προβληματισμός των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό τα κρούσματα αφορούν άτομα κάτω των 40 ετών, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Στο σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Ενας ακόμη θάνατος στη Λάρισα

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 215, μετά τον θάνατο μιας ακόμη γυναίκας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για 82χρονη οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και ήταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, που μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «η νεολαία ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται» με την πανδημία του κορονοϊού.

Αντίστοιχα σε ανακοίνωση του, ο ΙΣΑ «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης, καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Στην άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική στάθηκε από την πλευρά του ο  λοιμωξιολόγος καθηγητής Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε ΜΕΘ ασθενών που δεν είναι ηλικιωμένοι.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια, κυρίως στην Αττική, που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Οπως επίσης είναι ανησυχητικό το μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων που δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», τόνισε ο κ. Σύψας, για να προσθέσει:

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα, αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...