336
Η θερμή χειραψία Δένδια - Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών | INTIMEnews

Ο Δένδιας βλέπει Πομπέο στη Βιέννη για το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2020, 17:11
Η θερμή χειραψία Δένδια - Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών
|INTIMEnews

Ο Δένδιας βλέπει Πομπέο στη Βιέννη για το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2020, 17:11

Κορυφώνεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα έναντι των συνεχιζόμενων ενεργειών της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή στη Βιέννη, σφραγίζει ένα μπαράζ κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο– την ίδια ώρα εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μία ημέρα μετά τη συνεργασία (εδώ) του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στο υπουργείο Εξωτερικών, κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν την επικείμενη συνάντηση Δένδια – Πομπέο στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε μία ακόμη εξέλιξη όπου αποτυπώνεται η στήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα.

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς που έγινε αμέσως αποδεκτό από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα περιοδεία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Πρώτος σταθμός του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η Τσεχία, την Πέμπτη θα μεταβεί στη Σλοβενία και θα ακολουθήσει η Αυστρία πριν επισκεφθεί την Πολωνία το Σάββατο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael R. Pompeo.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη δήλωση στήριξης και από το Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες και το δικαίωμα καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ (εδώ).

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε και με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συνεννοήθηκαν για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...