462
Ο Μπόρις Τζόνσον στις 24 Οκτωβρίου είπε ότι θα προωθήσει βουλευτικές εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου | REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: ο Τζόνσον επιδιώκει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 19:41
Ο Μπόρις Τζόνσον στις 24 Οκτωβρίου είπε ότι θα προωθήσει βουλευτικές εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου
|REUTERS/Hannah McKay

Βρετανία: ο Τζόνσον επιδιώκει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 19:41

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει τις γενικές εκλογές στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου. Ο βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές ώστε να συζητήσουν τη δική του συμφωνία για το Brexit, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν για τη διενέργεια γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

«Αν οι βουλευτές επιθυμούν πραγματικά περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν αυτή την εξαιρετική συμφωνία, μπορούν να τον έχουν – αλλά πρέπει να συμφωνήσουν σε γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC.

Λέγοντας ότι επιθυμεί να είναι «λογικός με τη Βουλή», δήλωσε ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης του Brexit και ότι «αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό, διότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινοβουλίου και θα συμφωνήσει για παράταση».

Ταυτόχρονα είπε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να χορηγήσει παράταση στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου ενώ κάλεσε το Εργατικό Κόμμα να υποστηρίξει τις εκλογές σε ψηφοφορία που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την άλλη εβδομάδα. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν την ετυμηγορία τους για την παράταση του Brexit την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

Αν η παράταση θα δοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ο Τζόνσον μάλλον θα φέρει ξανά τη συμφωνία του στη Βουλή. Αν η παράταση θα δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο Τζόνσον θα επιχειρήσει την ερχόμενη εβδομάδα ψηφοφορία στη Βουλή με θέμα τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Κρίσιμη ημέρα η 28η Οκτωβρίου

Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης Τζέικομπ Ρις Μογκ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα «να συζητήσουν και να εγκρίνουν πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαλερί Βαζ δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της ΕΕ στο χρονικό όριο της παράτασης του Brexit και ότι το κόμμα των Εργατικών θα στηρίξει μία πρόταση για εκλογές μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός ατάκτου Brexit και εφ’ όσον η παράταση που θα δοθεί διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα από αυτήν τη εξέλιξη η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (που είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της βασίλισσας πριν από λίγες ημέρες) με πλειοψηφία 16 ψήφων (310 υπέρ και 294 κατά). Οι βουλευτές απέρριψαν δύο τροπολογίες στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι οποιες είχαν κατατεθεί από το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας και από τους Εργατικούς.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν γίνει στη Βρετανία τον Ιούνιο του 2017 και τις είχαν κερδίσει οι Τόρις, αλλά με απώλεια εδρών η οποία τους στοίχισε και την πλειοψηφία (326 έδρες επί συνόλου 650): είχαν καταλάβει 318 έδρες, χάνοντας δώδεκα. Επίσης είχαν απωλέσει και το «προπύργιό» τους μέσα στο Λονδίνο, την περιοχή του Κένσινγκτον. Τελικώς σχημάτισαν κυβέρνηση με τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού κόμματος Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας.

Τον εφετινό Ιούνιο παραιτήθηκε η Τερέζα Μέι και ακολούθησε η διαδικασία που ανέδειξε τον Μπόρις Τζόνσον στην αρχηγία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...