387
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές | REUTERS/Sergei Karpukhin

Eγιναν στη Μόσχα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 17:17
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Eγιναν στη Μόσχα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 17:17

Στη ρωσική πρωτεύουσα έγιναν την Τρίτη τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μιχαήλ Τιμοφέγιεβιτς Καλάσνικοφ, που σχεδίασε το γνωστό σε όλον τον κόσμο αυτόματο όπλο.

Για την ακρίβεια, το «πολιτιστικό σήμα κατατεθέν της Ρωσίας», όπως τόνισε ο ρώσος υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος παρέστη στην τελετή των αποκαλυπτηρίων. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η κόρη τού Καλάσνικοφ, Ελένα.

Η τοποθέτηση του αγάλματος, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σαλαβάτ Σερμπακόφ και στήθηκε σε κεντρικό σημείο της ρωσικής πρωτεύουσας, υπήρξε πρωτοβουλία της Ρωσικής Στρατιωτικής και Ιστορικής Εταιρείας και του προέδρου της ρωσικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ. Επισημαίνοντας την πρωτοβουλία αυτή, ο ρώσος υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι εξήρε στην ομιλία του τις αρετές του Καλάσνικοφ, λέγοντας ότι ήταν ένας άνθρωπος απίστευτα προικισμένος, απλός, έντιμος με εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες και τονίζοντας ότι χάρη σ’ αυτόν δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά όπλων μεταξύ των οποίων το γνωστό σε όλο τον κόσμο αυτόματο Καλάσνικοφ.

Ο γλύπτης Σαλαβάτ Σερμπακόφ -δημιουργώντας το άγαλμα του Καλάσνικοφ, που έχει ύψος 7,5 μέτρα- τόνισε κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το μοντέλο του αυτόματου όπλου το οποίο κρατάει στα χέρια του ο Καλάσνικοφ. Στη σύνθεση απεικονίζονται επίσης η υδρόγειος και η μορφή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που συνιστούν σύμβολα διατήρησης της ειρήνης και νίκης επί των «δυνάμεων του κακού».

Δείτε φωτογραφίες με τον φακό του REUTERS (Sergei Karpukhin)

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ απεβίωσε στις 23 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 94 ετών, ενώ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1910 σε ένα χωριό της Σιβηρίας.

Το όπλο που δημιούργησε ήταν επί δεκαετίες και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, όπου έχουν πωληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια αυτόματα Καλάσνικοφ. Την ίδια ημέρα των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος, η ρωσική εταιρεία εξαγωγής οπλικών συστημάτων Rosoboronexport ανακοίνωσε πως, από τις αρχές του έτους, έχουν γίνει παραγγελίες για 100 χιλιάδες αυτόματα Καλάσνικοφ. Οπως δήλωσε μάλιστα ο διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντρ Μιχέγιεφ, ενδιαφέρον για τα αυτόματα Καλάσνικοφ δείχνουν οι χώρες της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ολα αυτά, για το όπλο που έχει ξεράσει τον θάνατο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του πλανήτη. Αλήθεια, μπορεί κάποιος να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του; Πάντως, ακόμα και ο ίδιος ο Καλάσνικοφ ένιωσε θλίψη για την ανεξέλεγκτη διανομή του δημιουργήματός του, λόγω τη φήμης του για την αξιοπιστία του, τονίζοντας ότι το όπλο του είναι «ένα όπλο άμυνας» και «δεν αποτελεί όπλο για αδίκημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News