691
| REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 20:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2022, 22:00
|REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 20:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2022, 22:00

Σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού αργού, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, κατέληξε την Παρσκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την υποχώρηση της Πολωνίας, της τελευταίας χώρας μεταξύ των «27» που είχε αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη έγκριση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Βαρσοβία είχε εκφράσει τη διαφωνία της στο προτεινόμενο επίπεδο του πλαφόν, επιθυμώντας να εξεταστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Οπως μετέδωσε το Reuters, η Πολωνία είχε ασκήσει πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, προκειμένου να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας σε σημαντικό βαθμό και να περιορίσει, έτσι, την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την είδηση έκανε γνωστή ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι η Βαρσοβία στηρίζει το σχέδιο της Ενωσης, το οποίο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία, καθώς και σε προσωπικότητες-«κλειδιά», αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κράτη-μέλη όπως η Πολωνία, ένθερμη υποστηρικτής της Ουκρανίας, δεν θεωρούσαν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει το Κρεμλίνο.

Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), στοχεύει στη μείωση των ρωσικών εσόδων από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό, στις 5 Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις των χωρών του μπλοκ αυτή την περίοδο, επεσήμανε, μάλιστα, ότι ξεκίνησε τη γραπτή διαδικασία ώστε οι 27 χώρες της ΕΕ να δώσουν επισήμως το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, έπειτα από το «ναι» των Πολωνών, σύμφωνα, πάντα, με το Reuters.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε βέβαιη ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας. «Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλον τον κόσμο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το πλαφόν θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου», αντιδρώντας στις εξελίξεις της αγοράς.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την εξέλιξη και συμφώνησε ότι η «ένωση» της ΕΕ με την Ομάδα των Επτά θα περιορίσει τα ρωσικά έσοδα.

 

Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλον τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.

Και επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή, εκτίμησε το Reuters.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Ρωσίας αντέδρασε λέγοντας πως η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ενεργειακή της ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Κυριακή.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει παραπεμφθεί, για ακόμη μια φορά, σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα λάβει χώρα στις 13 Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί στα 275 ευρώ/MWH. Η Αθήνα, η οποία πρωτοστατεί μαζί με 14 άλλα κράτη-μέλη σε ένα μπλοκ χωρών το οποίο ζητά επιτακτικά την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά, εμφανίστηκε απογοητευμένη από τη συγκεκριμένα πρόταση.

«To να μπει μια οροφή (πλαφόν) στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι στην ουσία οροφή», είχε δηλώσει σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό, που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός, που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...