505
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σε απαρτία | REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Ανοίγει τα σύνορα στους εργαζομένους με δεξιότητες

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 15:50
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σε απαρτία
|REUTERS/Michele Tantussi

Γερμανία: Ανοίγει τα σύνορα στους εργαζομένους με δεξιότητες

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 15:50

Δραστικά μέτρα αποφάσισε να λάβει η γερμανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η Γερμανία χρειάζεται ετησίως 400.000 εργαζόμενους από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους κρατικούς υπολογισμούς, χωρίς να υπολογίζεται το εγχώριο εργατικό δυναμικό.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ριζικά η σχετική νομοθεσία, ώστε να μπορούν πολύ πιο εύκολα να έρχονται στη Γερμανία εργαζόμενοι με δεξιότητες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τα βασικά σημεία ενός νομοσχεδίου που θα χαλαρώσει τους κανόνες για τη μετανάστευση ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη δεξιοτήτων η οποία επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία σε μια περίοδο που αποδυναμώνεται η ανάπτυξη και που ο γηρασμένος πληθυσμός της χώρας ασκεί πίεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

«Η Γερμανία θα χρειαστεί στο μέλλον όλα τα χέρια και όλα τα δυνατά μυαλά», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ κατά την παρουσίαση των σχεδίων μαζί με τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας και Εσωτερικών. Ο Χάιλ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τα σχέδια για μια «στρατηγική μαζικής στρατολόγησης» εργαζομένων.

Οπως σημειώνει το Politico, η γερμανική οικονομία πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Η έλλειψη αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε ορισμένους τομείς, όπως της φιλοξενίας και της πληροφορικής. Λόγω των σχετικά χαμηλών ποσοστών γεννήσεων στη Γερμανία και της γήρανσης του πληθυσμού, το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί καθώς η γενιά του ’50 συνταξιοδοτείται τα επόμενα χρόνια.

Ολες οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές πρόκειται να εισαχθούν άμεσα και να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του 2023, δήλωσε ο Χάιλ.

Εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με προσόντα τα οποία αναγνωρίζονται από τη Γερμανία, θα μπορούν να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση εργασίας για την οποία πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Οι γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πιστοποιούν επίσημα τα προσόντα αυτά προτού εισέλθει στη Γερμανία ο αλλοδαπός εργαζόμενος.

Η απαίτηση για αναγνώριση πτυχίου από τη Γερμανία θα καταργηθεί για όσους έχουν τουλάχιστον διετή επαγγελματική πείρα και πτυχίο τουλάχιστον διετούς διάρκειας αναγνωρισμένο στη χώρα τους σε επαγγέλματα, όπως π.χ. χημικοί ή μαθηματικοί.

Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να προσελκύσει ανθρώπους που δεν έχουν βρει δουλειά στη χώρα, εισάγοντας μια «κάρτα ευκαιρίας» για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν τα τυπικά προσόντα. Η κάρτα αυτή θα συνδέεται με άδεια διαμονής διάρκειας έως ένα έτος για να δίνεται έτσι στον κάτοχό της η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας και θα δίνει το δικαίωμα απασχόλησης σε δοκιμαστικές θέσεις ή θέσεις μερικής απασχόλησης.

«Θα βασίζεται σε ένα διαφανές και μη γραφειοκρατικό σύστημα πόντων», σύμφωνα με το σχέδιο. Τα κριτήρια επιλογής θα περιλαμβάνουν τίτλους σπουδών, γλωσσικές δεξιότητες, εργασιακή εμπειρία, ηλικία και «δεσμούς με τη Γερμανία» – η έννοια των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο ξεκίνησε κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ-Βάτζινγκερ, η οποία αναφέρθηκε στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία, η Γερμανία εξακολουθεί να χρειάζεται να προσλαμβάνει 400.000 άτομα τον χρόνο από το εξωτερικό εκτός από το εγχώριο εργατικό δυναμικό για να αντισταθμίσει τη γήρανση του πληθυσμού και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Σχεδιάζεται να δοθεί επίσης η ευκαιρία και σε ανειδίκευτους εργαζομένους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία εάν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης κρίνει ότι χρειάζονται σε ορισμένους τομείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...