196
Κάτοικοι του Τορέτσκ στο Ντονέτσκ, το οποίο βρίσκεται στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, γεμίζουν μπουκάλια με νερό και ψωνίζουν τρόφιμα σε λαϊκή | REUTERS/Ammar Awad

Την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών ετοιμάζει το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 10:23
Κάτοικοι του Τορέτσκ στο Ντονέτσκ, το οποίο βρίσκεται στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, γεμίζουν μπουκάλια με νερό και ψωνίζουν τρόφιμα σε λαϊκή
|REUTERS/Ammar Awad

Την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών ετοιμάζει το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 10:23

Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για την οργάνωση δημοψηφισμάτων με σκοπό την προσάρτηση κατεχόμενων τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, ανέφερε την Κυριακή πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ —γνωστές μαζί ως Ντονμπάς— υποδεικνύουν πως το 91%-92% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, τα ποσοστά κυμαίνονται από 75 ως 77%, σύμφωνα με τον Κιριγιένκο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως εάν ο πληθυσμός περιοχών της Ουκρανίας θέλει να ενταχθεί στη Ρωσία, το Κρεμλίνο θα ανταποκριθεί.

Ομως, ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη τον πλήρη έλεγχο των τομέων που το Κρεμλίνο υπονοεί ότι έχει σκοπό να προσαρτήσει. Ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν σε περιοχές του Ντονέτσκ, ενώ το Κίεβο έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακτήσει τη Χερσώνα.

Εξάλλου, η εγκυρότητα των στοιχείων που παρέθεσε ο Κιριγιένκο αμφισβητείται. Πρόσφατα, το ρωσικό ΜΜΕ Meduza ανέφερε ότι ο πληθυσμός των περιοχών αυτών είναι μοιρασμένος, με το 30% να τάσσεται υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, το 30% κατά και τους υπόλοιπους κατοίκους να μην εκφέρουν άποψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...