602
Ο Γούντι Αλεν: (απο)χαιρετά το Χόλιγουντ; | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Δύει το άστρο του Γούντι Αλεν στη σκιά του #MeToo

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 07:48
Ο Γούντι Αλεν: (απο)χαιρετά το Χόλιγουντ;
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Δύει το άστρο του Γούντι Αλεν στη σκιά του #MeToo

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 07:48

Οταν η Ντίλαν Φάροου δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την προσωπική της καταγραφή για τη σεξουαλική επίθεση, την οποία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε από τον πατριό της, τον σκηνοθέτη Γούντι Αλεν, οι ηθοποιοί αδιαφόρησαν για τις εκκλήσεις της να την υποστηρίξουν.

Ηταν 2014 και οι διασημότητες αποκήρυξαν τις καταγγελίες περί κακοποίησης –είτε ως αβάσιμες είτε ως μια οικογενειακή υπόθεση αντεκδίκησης της πληγωμένης Μία Φάροου που δεν τους αφορά. Συχνά θεωρούσαν ριψοκίνδυνο το να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση. Εφέτος, όμως, όπως σχολιάζει ο Guardian, μοιάζει λες και η σιωπή να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αστέρες του Χόλιγουντ. Για πρώτη φορά το κύρος και η υστεροφημία του Αλεν αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από το πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης προς τη Φάροου, της οποίας οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να τερματίσουν την καριέρα του πατέρα της. Και, μάλιστα, πολύ γρήγορα.

Η Φάροου, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Αλεν την κακοποίησε σεξουαλικά σε σοφίτα, όταν ήταν επτά χρόνων, λέει την ίδια ιστορία επί μακρόν, προκαλώντας εξίσου επίμονες διαψεύσεις από τον σκηνοθέτη. Ωστόσο, η πρόσφατη εκστρατεία συνειδητοποίησης γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, έχει αλλάξει τα πράγματα: παρατηρητές θεωρούν ότι ο παραγωγικός-σκηνοθέτης, ο οποίος κάποτε θεωρείτο υπεράνω κριτικής, τείνει να γίνει υπερβολικά «τοξικός» για το Χόλιγουντ.

«Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα ξεχωριστό για να συνεργάζεται κάποιος με τον Γούντι Αλεν. Νομίζω ότι τελείωσε η περίοδος χάριτός του. Θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα», λέει η Μελίσα Σίλβερσταϊν, η οποία ίδρυσε το κίνημα ισότητας των δύο φύλων, «Γυναίκες στο Χόλιγουντ».

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, η Ρεμπέκα Χολ και ο Τίμοθι Σαλαμέ, που πρωταγωνιστούν στην τελευταία ταινία του Αλεν, «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη» (A Rainy Day in New York), εμφανίστηκαν μετανιωμένοι για τη συμμετοχή τους και δήλωσαν ότι θα δωρίσουν τις αμοιβές τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι Γκρέτα Γκέρουικ, Μίρα Σορβίνο, Ελεν Πέιτζ, Νάταλι Πόρτμαν, Ρις Γουίδερσπουν και Κόλιν Φερθ, επίσης δήλωσαν ότι πιστεύουν τη μαρτυρία της Φάροου και πως δεν θα συνεργαστούν με τον Αλεν στο μέλλον, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο για άλλους διάσημους ηθοποιούς να σταθούν στο πλευρό τού σκηνοθέτη.

Η σιωπή φαίνεται πως δεν αποτελεί -πλέον- εναλλακτική λύση, αφού ερμηνεύεται ως συνενοχή. Για παράδειγμα, η Σελένα Γκόμεζ, η οποία επίσης παίζει στη νέα του ταινία, έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καθορίσει τη στάση της, να πάρει θέση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το A Rainy Day in New York θα είναι η τελευταία του ταινία, ενώ ασαφές παραμένει το εάν θα βγει καν στους κινηματογράφους.

Βέβαια, υπάρχουν οπαδοί του Αλεν οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν να τον υποστηρίζουν.

Ο Κόντι Στάνφορντ, ένας 54χρονος από το Κάνσας, δήλωσε ότι έγινε φίλος με άλλους οπαδούς του σκηνοθέτη -μέσω σελίδων του Facebook αφιερωμένων στον Αλεν- και σημείωσε ότι πολλοί από εκείνους είναι αναστατωμένοι από τις πρόσφατες επικρίσεις διαφόρων σταρ του Χόλιγουντ σχετικά με το ίδιο ζήτημα. «Υπάρχει πολλή ένταση και πολλοί λένε: ‘Γιατί το κάνετε τώρα;’. Οι άνθρωποι, απλώς, ακολουθούν το ρεύμα της εποχής». Αυτά σημείωσε ο Στάνφορντ, εννοώντας ότι υπάρχει εσχάτως μια… μόδα από κάποιους να κατηγορούν, δίχως λόγο, ανθρώπους για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Μισελίν Μπαχίνι, μια επίδοξη σκηνοθέτιδα, δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει όλους τους ηθοποιούς που «καταδίκασαν», όπως είπε η ίδια, τον Αλεν και ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να ασπάζεται το έργο του Γούντι: «Το βλέπω απόλυτα εγωιστικά… Θέλω να δω την επόμενη ταινία του Αλεν», σημείωσε η ίδια.

Βάσει εξελίξεων -αφού καμία εταιρεία δεν θα αναλάβει τη διανομή- για την επόμενη ταινία του διάσημου σκηνοθέτη θα διοργανωθεί μια ιδιωτική προβολή, ίσως στο σπίτι του. Λογικά, η καριέρα του Γούντι ως σκηνοθέτη, έχει ρίξει αυλαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News