465
Στη δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar εικονίζεται μιας τάφρος στην Μπούτσα η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν ομαδικός τάφος |

Δορυφορικά μάτια αναζητούν ομαδικούς τάφους στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 16:19
Στη δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar εικονίζεται μιας τάφρος στην Μπούτσα η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν ομαδικός τάφος
|

Δορυφορικά μάτια αναζητούν ομαδικούς τάφους στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2022, 16:19

Αμέσως μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστές οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα, η γνωστή ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat ζήτησε από τους πολίτες της Ουκρανίας που υποπτεύονται ότι κάποιο σημείο έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο να της στέλνουν τοπογραφικά στοιχεία του συγκεκριμένου σημείου για να μπορέσουν στη συνέχεια οι ερευνητές της να εξετάζουν δορυφορικές εικόνες που μπορεί να αποκαλύψουν αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Αν κάποιος διαθέτει τις ακριβείς συντεταγμένες κάποιων ομαδικών τάφων μπορεί να μας τις στείλει και να ελέγξουμε εμείς σε υψηλής ανάλυσης εικόνες αν και πότε έχει σκάψει κάποιος εκεί» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter  ο δημιουργός της ιστοσελίδας Ελιοτ Χίγκινς.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου οι δορυφόροι της αμερικανικής εταιρείας Planet labs υποδεικνύουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στις οποίες χρησιμοποιούνται μπουλντόζες σε ένα νεκροταφείο της Χερσώνας οι οποίες ξεκίνησαν λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συνεχίζονταν μέχρι τις 2 Απριλίου. «Από την έναρξη της εισβολής έχει καταγραφεί η δημιουργία 824 τάφων σε ένα νεκροταφείο της Χερσώνας και δεδομένου του τι συνέβη στη Μπούτσα το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δηλώνει ο Νέιθαν Ρούσερ, αναλυτής δορυφορικών δεδομένων στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας.

Οι οδηγίες

Εκτός από τους ερευνητές της ιστοσελίδας Bellingact υπάρχουν και άλλες ερευνητικές ομάδες που αναζητούν στοιχεία της ύπαρξης ομαδικών τάφων στην Ουκρανία. Πρέπει όμως να επιδεικνύεται προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων αφού και οι Ουκρανοί δημιουργούν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς τους. Ο δήμαρχος της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντόρουκ, δήλωσε ότι οι τοπικές Αρχές δημιούργησαν ένα ομαδικό τάφο για να τοποθετηθούν εκεί οι σοροί 280 θυμάτων της εισβολής, θύματα που δεν ανήκουν στους περίπου 500 νεκρούς που βρέθηκαν παρατημένοι στους δρόμους μετά την ανακατάληψη της πόλης από τους Ουκρανούς.

Μαζικούς τάφους δημιουργούν και οι τοπικές Αρχές της πόλης Τσερνίχιβ στη βόρεια πλευρά της Ουκρανίας η οποία αποτέλεσε σταθερό στόχο βομβαρδισμών από την έναρξη της εισβολής και έχει μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων. Ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζει ότι οι σοροί θάβονται με τέτοιο τρόπο ώστε όταν σταματήσει η εισβολή και επέλθει η ειρήνη να εντοπιστούν και να γίνει μια κανονική κηδεία και ταφή τους.

Ο ρώσος δημοσιογράφος Σεργκέι Σουμλένι, που εργάζεται στο Βερολίνο και έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει στον στρατό συγκεκριμένες οδηγίες δημιουργίας ομαδικών τάφων με χρήση οχημάτων αλλά και χημικών ουσιών. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτές οι οδηγίες είχαν δοθεί στον ρωσικό στρατό λίγο από πριν την έναρξη της εισβολής, με την πεποίθηση ότι η επιχείρηση θα εξελισσόταν γρήγορα σε προέλαση επιτρέποντας έτσι την έναρξη γενοκτονίας εναντίον των Ουκρανών οπότε θα έπρεπε να δημιουργούνται πολύ γρήγορα συνεχώς ομαδικοί τάφοι. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει την Ρωσία για μαζικές δολοφονίες αμάχων παρόμοιες με αυτές στην Μπούτσα και στην πόλη Ίρπίν. Η ρωσική πλευρά μιλάει για προβοκάτσια και στημένο σκηνικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...