Δημοσκοπήσεις GPO και Alco: Πρωτιά με διαφορά της ΝΔ – παραμένει δεύτερη η Ζωή
Δημοσκοπήσεις GPO και Alco: Πρωτιά με διαφορά της ΝΔ – παραμένει δεύτερη η Ζωή
Σταθερό είναι το προβάδισμα, και μάλιστα με αυξανόμενη διαφορά, της Νέας Δημοκρατίας σε σύγκριση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έδειξαν δύο νέες δημοσκοπήσεις, από GPO και Alco, τα στοιχεία των οποίων δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.
GPO: Στο 27,5% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κυβερνητικό κόμμα στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Πλεύση Ελευθερίας με 12,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη με 12,4%.
Η Ελληνική Λύση είναι στο 9,8%, το ΚΚΕ στο 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,8%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,5%,η Φωνή Λογικής στο 2,2%, η ΝΙΚΗ 2%, ΜεΡΑ25 στο 1,8% και η Νέα Αριστερά στο 1,3%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29,3% και ακολουθεί ο κανένας με 25,3%. Σε αυτό το δείκτη ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,3% προηγείται με διάφορά μόλις 0,1% έναντι της Ζωής Κωνσταντοπούλου που συγκεντρώνει 9,2%.
Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρείται ότι ασκεί πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση από το 17,7% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,3%, η Ελληνική Λύση με 13,5%, το ΚΚΕ με 7,7% , ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,3%, η Φωνή Λογικής με 2,5% , το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,1% κλπ.
Η δημοτικότητα των υπουργών
Ενδιαφέρον έχει και ένα άλλο εύρημα, αυτό της δημοτικότητας των υπουργών της κυβέρνησης. Εδώ ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Αμυνας, εξακολουθεί να είναι στην κορυφή με διαφορά από τον δεύτερο τον Κυριάκο Πιερρακάκη, υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ακολουθούν η Ολγα Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού), ο Κωστής Χατζηδάκης (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) και Παύλος Μαρινάκης (κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ).
Εκτός από αυτούς τους πέντε και η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, μετρά περισσότερες θετικές απόψεις από αρνητικές.
Εντυπωσιακή είναι η απόσταση θετικών – αρνητικών απόψεων για τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια (παρά το επικοινωνιακό μπαράζ για τα φτηνά ακτοπλοϊκά), και κυρίως η εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος προφανώς χρεώνεται το ντροπιαστικό για τη χώρα σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Alco: Στο 24,7% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ
Διατηρεί την πρωτιά με σημαντικό προβάδισμα έναντι του δεύτερου στη σειρά κόμματος, η ΝΔ, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Αlco για τα epikaira.gr.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ φτάνει το 24,7% με την Πλεύση Ελευθερίας να ακολουθεί με ποσοστό 10,8% και το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση αναπνοή με 10,4%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση 8%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,8%, Φωνή Λογικής 3%, ΝΙΚΗ 2,9%, ΜεΡΑ25 2,6%, Κίνημα Δημοκρατίας 2,5%, Νέα Αριστερά 1,2%, «άλλο κόμμα» απαντά το 3,2% των ερωτηθέντων ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 16,1%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1000 ατόμων 17 ετών και άνω με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Σήμερα δημοσιεύεται το πρώτο μέρος της έρευνας, με την πρόθεση ψήφου, τις συσπειρώσεις των κομμάτων αλλά και το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News





