346
Το χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου 2021 | Bank of England/Handout via REUTERS/Illustration

Δικαίωση: Ο Αλαν Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 19:26
Το χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου 2021
|Bank of England/Handout via REUTERS/Illustration

Δικαίωση: Ο Αλαν Τούρινγκ στο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2021, 19:26

Οφειλόμενη τιμή σε έναν μαθηματικό που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η απεικόνιση του Aλαν Τούρινγκ  στο νέο χαρτονόμισμα των 50 στερλινών το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Και δεν αφορά μόνο τη συμβολή του Τούρινγκ και το σπουδαίο θεωρητικό έργο που άφησε κατά τη σύντομη ζωή του. Είναι και μία μορφή συγγνώμης από το βρετανικό κράτος για τους αυστηρούς, βικτωριανούς νόμους περί ομοφυλοφιλίας που κατέστρεψαν τη ζωή και την καριέρα του και τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Η απεικόνισή του στο χαρτονόμισμα, που θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις 23 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του, «τιμά τα επιτεύγματα και τις αξίες που συμβόλιζε, για τις οποίες όλοι μπορεί να είμαστε πολύ υπερήφανοι»,  είπε στην παρουσίαση του χαρτονομίσματος ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλεϊ.

Η εικόνα του μαθηματικού βασίζεται σε μία φωτογραφία από το 1951, τρία χρόνια πριν από την αυτοκτονία του. Υπάρχει και μία ρήση του από το 1949, για τους υπολογιστές, με την οποία προβλέπει ότι όσα είχαν εφευρεθεί ως τότε ήταν ένα πολύ μικρό δείγμα όσων θα έλθουν στο μέλλον.

Το έργο του Τούρινγκ, πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέφερε τη θεωρητική βάση για την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη.  Κατά τη διάρκεια του πολέμου εργάστηκε στην ομάδα που εγκατέστησε στο Μπλέτσλι Παρκ  έναν πρωτοποριακό για την εποχή του υπολογιστή ο οποίος αποκρυπτογράφησε τα μηνύματα της γερμανικής κρυπτοσυσκευής Enigma. Οι σύμμαχοι, διαβάζοντας τα γερμανικά απόρρητα μηνύματα,  κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες ζωές ιδίως στις συμμαχικές νηοπομπές του Ατλαντικού που δέχονταν επιθέσεις από τα υποβρύχια του Χίτλερ. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται ότι η ανακάλυψη του Τούρινγκ οδήγησε ταχύτερα τη ναζιστική Γερμανία στην ήττα.

Μεγάλο μέρος του έργου του Τούρινγκ  ήταν άγνωστο όσο ζούσε, λόγω του απορρήτου που κάλυπτε τις πολεμικές δραστηριότητες.  Η φήμη και το κύρος του δεν τον προστάτεψαν από τη δίωξη βάσει του νόμου που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Καταδικάστηκε το 1952 και υποχρεώθηκε να υποστεί χημικό ευνουχισμό. Aυτοκτόνησε το 1954, μόλις στα 41 του.

Η βρετανική κυβέρνηση  ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά της απέναντί του μόλις το 2009,  ενώ το 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’  του απένειμε χάρη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...