396
Κοινωνική απόσταση για να προφυλαχθούν και οι γάτες στα δημόσια λουτρά του Τόκιο | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Διαμάχη για το φάρμακο που θεραπεύει τον κορονοϊό στις γάτες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 11:40
Κοινωνική απόσταση για να προφυλαχθούν και οι γάτες στα δημόσια λουτρά του Τόκιο
| REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Διαμάχη για το φάρμακο που θεραπεύει τον κορονοϊό στις γάτες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 11:40

Ακτιβιστές καλούν τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead να ξεκινήσει έρευνες για ένα φάρμακο που φέρεται να αντιμετωπίζει με επιτυχία την Covid-19 σε γάτες.

Σύμφωνα με τον Guardian, το πειραματικό σκεύασμα ονομάζεται GS-441524 και η χημική του σύσταση είναι παρόμοια με αυτή της ρεμδεσιβίρης, του μοναδικού φαρμάκου δηλαδή που έχει λάβει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς όπως φάνηκε στις κλινικές μελέτες, μειώνει τον χρόνο νοσηλείας.

Το GS-441524 έχει τραβήξει την προσοχή των ακτιβιστών, καθώς έχει φανεί ότι θεραπεύει ακόμη έναν τύπο λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός στις γάτες και ονομάζεται λοιμώδης περιτονίτιδα ή FIP.

Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, σε επιστολή που στάλθηκε στους τέσσερις επικεφαλής αρμόδιων υπουργείων σε χώρες που αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για τον κορονοϊό, η αριστερή ομάδα Public Citizen, καλεί την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead να συνεργαστεί και να ξεκινήσει την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Η ομάδα κατηγορεί επίσης την Gilead ότι επέλεξε να αναπτύξει τη ρεμδεσιβίρη, η οποία βρίσκεται πιο πίσω από το GS-441524 στις φάσεις των κλινικών δοκιμών, κάτι που σημαίνει ότι η πατέντα του φαρμάκου θα έχει ισχύ περισσότερα χρόνια, οπότε θα επιφέρει περισσότερα κέρδη.

«Είναι δυστυχώς αναμενόμενο η φαρμακευτική βιομηχανία να ανταποκρίνεται σε μία πανδημία, προσπαθώντας να διαθέσει στην αγορά μόνο εκείνα τα φάρμακα που μεγιστοποιούν τα κέρδη της», δήλωσε στον Guardian o δρ Μάικλ Αμπραμς, ερευνητής της ομάδας Public Citizen.

«Αυτό που φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι επιστήμονες που εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Τραμπ, είναι πρόθυμοι συνεργάτες της Gilead. Τόσο, που σαφώς αντιβαίνουν στο πρωταρχικό καθήκον της κυβέρνησης για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της δεδομένης παγκόσμιας κρίσης», συμπληρώνει ο Αμπραμς.

Η Gilead ειδικεύεται στις αντιικές θεραπείες και εδώ και χρόνια δέχεται κριτική για την τιμολογιακή της πολιτική. Το φάρμακο που θεραπεύει την ηπατίτιδα C κοστίζει 1.000 ευρώ το χάπι ή 84.000 ολόκληρη η θεραπεία στις ΗΠΑ, ενώ το Truvada, προληπτικό χάπι για τον HIV, κοστίζει 20.000 ευρώ η ετήσια δοσολογία.

Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα

Πρόκειται για λοίμωξη στις γάτες που προκαλείται από ιούς, όπως ο κορονοϊός. Το ζώο μπορεί να βρεθεί θετικό στον κορονοϊό, αλλά να μη νοσήσει πότε του. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, μεταλλάσσει τον ιό και νοσεί. Εάν η γάτα νοσήσει, τότε είναι πολύ πιθανό να πεθάνει. Η λοιμώδης περιτονίτιδα χτυπάει στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τα ζωτικά όργανα της γάτας, μέχρι να την αποδυναμώσει και να της πάρει τη ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...