344
H ιστορική στιγμή της υπογραφής του Πρωτοκόλλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ | REUTERS/Jonathan Ernst

Δένδιας και Μπλίνκεν υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της ΜDCA

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 16:54
H ιστορική στιγμή της υπογραφής του Πρωτοκόλλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Δένδιας και Μπλίνκεν υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της ΜDCA

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 16:54

Η νέα -πενταετούς διάρκειας- αναθεωρημένη ΜDCA (Mutual Defense Cooperation Agreement) Ελλάδος – ΗΠΑ είναι γεγονός, καθώς σε ειδική τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, υπέγραψαν το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

«Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να γίνουμε μία ακόμα ισχυρότερη δύναμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Αντονι Mπλίνκεν. Και σήμερα, πρόσθεσε, ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα – μία ισχυρή και αξιόπιστη σύμμαχο, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και χαρά για τον ίδιο το άνοιγμα του τρίτου κύκλου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την αφοσίωση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα.

ΗΠΑ και Ελλάδα είναι αποφασισμένες να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών και «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της Μεσογείου που βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλή πολέμου αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

O κ. Δένδιας έκανε τέλος ειδική αναφορά στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, τονίζοντας ότι ενισχύει τον ευρωπαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Λίγο μετά τις 16:15 (ώρα Ελλάδος)  ξεκίνησε ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ και έπειτα από περίπου 15 λεπτά, βάσει προγράμματος, oι δύο υπουργοί εγκαινίασαν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους, τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου, πριν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΜDCA.

Η νέα πενταετής Συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης επιπλέον στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα (εκτός από τη Σούδα, αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να αναπτυχθούν στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στο Λιτόχωρο) στις οποίες θα παρέχονται διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τoν ζωτικό ρόλο των ελληνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις τους σε ηπειρωτικές ή νησιωτικές περιοχές, είναι η διατύπωση που επελέγη. ενώ δεν αποκλείεται στις περιοχές αυτές να ενταχθούν και άλλες μελλοντικά (σε μία έμμεση αναφορά για τη Σκύρο όπου έμεινε τελικά εκτός MDCA).

H νέα MDCA θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς να χρονικά περιθώρια είναι στενά, με την ισχύ της τρέχουσας Συμφωνίας να λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...