348
Ο Νίκος Δένδιας με τον Βασιλιά Σαλμάν | Twitter

Δένδιας: Εχουμε κοινή αντίληψη με το Ριάντ για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 19:03
Ο Νίκος Δένδιας με τον Βασιλιά Σαλμάν
|Twitter

Δένδιας: Εχουμε κοινή αντίληψη με το Ριάντ για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2019, 19:03

Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας με έλληνες δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Φαϊζάλ μπιν Ραχμάν, με τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Τζουμπεΐρ, και με τον επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και Πρόεδρο της ARAMCO κ. Ρουμαγιάν.

«Οφείλω να πω πως ήταν μία εξαιρετικά επιτυχής επίσκεψη. Συζητήσαμε με την Μεγαλειότητά του (βασιλιά Σαλμάν), αφ’ ενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε:

«Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Ο έλληνας υπ. Εξωτερικών με τον Βασιλιά Σαλμάν

Ο έλληνας υπουργός σημείωσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να επαινέσει τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO.

Χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία «κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα» και εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για την ασφάλειά της Σ. Αραβίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News