916
Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ τους στο Μόναχο. Οι γερμανικοί σύλλογοι δεν πέτυχαν ούτε νίκη στη φάση των «16»... | Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Πώς το Champions League έγινε αγγλική υπόθεση

Sportscaster Sportscaster 14 Μαρτίου 2019, 11:35
Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ τους στο Μόναχο. Οι γερμανικοί σύλλογοι δεν πέτυχαν ούτε νίκη στη φάση των «16»...
|Action Images via Reuters/Andrew Boyers

Πώς το Champions League έγινε αγγλική υπόθεση

Sportscaster Sportscaster 14 Μαρτίου 2019, 11:35

Οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές δεν της έδιναν καμία τύχη στο εφετινό Champions League. Θα ρίξει το βάρος -εξηγούσαν- στο τρόπαιο που προσδοκά εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια: της Premier League.

Στην αρχή, ίσως να ήταν έτσι. Μια σφυγμομέτρηση στις εξέδρες του «Ανφιλντ» θα καταδείκνυε, πιθανότατα, ότι ο 19ος τίτλος στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι -για τους «Reds»- πιο ευπρόσδεκτος από την έκτη «Μεγάλη Κούπα». Στην πορεία, όμως, «μίλησε» το dna της Λίβερπουλ. Οι ευρωπαϊκές βραδιές ήταν, ανέκαθεν, το φόρτε της. Οι θρίαμβοί της στην Ευρώπη, το θεμέλιο της παγκόσμιας δημοφιλίας της. Πώς να απαρνηθεί τη φύση της, εδώ που έφτασε;

Το βράδυ της Τετάρτης τα «παιδιά» του Γιούργκεν Κλοπ δεν κράτησαν δυνάμεις για το Πρωτάθλημα, που κρίνεται στον πόντο. Μπήκαν στην «Αλιάντς Αρίνα» του Μονάχου, στη ρεβάνς του 0-0 του Λίβερπουλ, και κατέκτησαν μια εμφατική πρόκριση (3-1). Με εξαίρεση την άτυχη στιγμή του Ζοέλ Ματίπ, ο οποίος άθελά του κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα της δικής του ομάδας και έδωσε ελπίδες στην Μπάγερν (1-1 στο 39’), αλλά και την άτυχη στιγμή του διαιτητή, που στο 10ο λεπτό δεν είδε το πέναλτι του Φαν Ντάικ στον Λεβαντόφσκι, οι Βαυαροί δεν απείλησαν. Το ματς ήταν μια υπέροχη παράσταση της Λίβερπουλ. Και η ομάδα που ρίχνει τρία γκολ στη (φορμαρισμένη, πλέον) Μπάγερν μέσα στο «σπίτι» της, μπαίνει στον κατάλογο των φαβορί για την Κούπα.

Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε το «καρέ» των αγγλικών προκρίσεων, ακολουθώντας στους προημιτελικούς τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ και Σίτι), και την Τότεναμ. Η τελευταία φορά που το αγγλικό ποδόσφαιρο ευτύχησε να έχει τέσσερις εκπροσώπους του στους «8» του Champions League ήταν τη σεζόν 2008-2009 (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Αρσεναλ). Οι τρεις, μάλιστα, έφτασαν στους ημιτελικούς, όμως το τρόπαιο το σήκωσε… το 25%. Η Μπαρτσελόνα.

Ο Μέσι και η «παρέα» του είναι η μόνη ομάδα από την Ισπανία, που συνεχίζει στην εφετινή διοργάνωση. Η Ρεάλ θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει. Η Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί και να μη συνέλθει, ποτέ, από το «χτύπημα» του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι ισπανικοί σύλλογοι, που την τελευταία δεκαετία έχουν σαρώσει τα Κύπελλα Ευρώπης, βρίσκονται σε κάμψη. Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009-2010 θα έχουν μονοπρόσωπη παρουσία στην καλύτερη «οκτάδα» του Champions League.

Ακόμη χειρότερα, οι Γερμανοί δεν θα έχουν κανέναν εκπρόσωπο, για πρώτη φορά έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια! Βίωσαν ένα απίστευτο Βατερλό, αφού καμία από τις τρεις ομάδες τους στη φάση των «16» δεν κατάφερε να πάρει, έστω, μια νίκη σε έξι αγώνες. Η Μπάγερν Μονάχου, στα δυο παιχνίδια της με τη Λίβερπουλ (0-0 και 1-3), δεν πέτυχε ούτε γκολ. Η Ντόρτμουντ, για μεγάλο διάστημα πρωτοπόρος στην Μπουντεσλίγκα, ηττήθηκε από την Τότεναμ μέσα – έξω (0-1 και 0-3). Και η Σάλκε υπέστη μια ιστορική συντριβή (0-7) στο Μάντσεστερ από τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, που την είχε νικήσει (3-2) και στη Γερμανία.

Η απουσία γαλλικού συλλόγου από την τελική ευθεία του Champions League δεν προκαλεί εντύπωση – συνηθισμένα τα βουνά… Μόνο που, αυτή τη φορά, ο αποκλεισμός της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν κάπως ντροπιαστικός. Είχε νικήσει (2-0) στο «Ολντ Τράφορντ», όμως… κατόρθωσε να χάσει (1-3) στο «Παρκ ντε Πρενς» από τη «μισή» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που προσπαθεί με τον Σόλσκιερ να συμμαζέψει τις ζημιές του Μουρίνιο.

Η Premier League δρέπει, τώρα, τους καρπούς της προόδου της. Οι αγγλικοί σύλλογοι, αξιοποιώντας τα τεράστια έσοδα του πρωταθλήματός τους, συγκεντρώνουν στο Νησί -εδώ και χρόνια- τους κορυφαίους προπονητές και ποδοσφαιριστές της Ευρώπης. Χτίζουν γήπεδα, επενδύουν στις νέες επιστημονικές μεθόδους εκγύμνασης των παικτών τους και -το κυριότερο- παίζουν μπάλα σε υψηλές ταχύτητες, που ελάχιστες ομάδες της ηπειρωτικής Ευρώπης μπορούν να παρακολουθήσουν. Στην Αγγλία, εύκολο ματς δεν υπάρχει. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανταγωνιστικότητά τους.

Ποιος μπορεί να σταματήσει τους Αγγλους στο δρόμο προς τον ευρω-τελικό; Μόνον ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και… η κλήρωση για τα «ζευγάρια» των ημιτελικών. Ο αργεντινός «μάγος» της Μπαρτσελόνα είναι στα καλύτερά του. Χθες, στον αγώνα με τη Λιόν, οργίασε πάλι, με δυο γκολ και δυο ασίστ. Στο εφετινό Champions League έχει βάλει το… πόδι του σε 11 τέρματα (οκτώ τέρματα και τρεις ασίστ). Τέτοιο άθροισμα δεν το έχει κανένας άλλος παίκτης στην Ευρώπη. Εχει σκοράρει τέσσερα γκολ στα ματς με την Αϊντχόφεν (ένα στην Ολλανδία, «χατ-τρικ» στη Βαρκελώνη), δύο κόντρα στην Τότεναμ στο Λονδίνο και δυο εναντίον της Λιόν. Σε όλες τις διοργανώσεις εφέτος, μετράει 36 γκολ σε 34 ματς. Και η Μπαρτσελόνα του είναι αήττητη στο «Καμπ Νου», στο Champions League, από την Πρωτομαγιά του 2013 (27 νίκες και τρεις ισοπαλίες).

Ο Κριστιάνο είχε… δείξει τα δόντια του 24 ώρες νωρίτερα, ξεχαρβαλώνοντας την κορυφαία άμυνα της Ευρώπης (Ατλέτικο Μαδρίτης). Ακόμη κι αν η Γιουβέντους δεν προκαλεί τρόμο, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ μπορεί να αλλάξει μόνος του τη μοίρα μιας αναμέτρησης.

Αλλά, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού ονείρου των Αγγλων μπορεί να αποδειχθεί η (αυριανή) κλήρωση των προημιτελικών. Πλέον, δεν υπάρχει ο περιορισμός της εντοπιότητας. Οι τέσσερις αγγλικές ομάδες ενδέχεται να βρεθούν αντίπαλοι, σε έναν ή και δυο «εμφύλιους». Θα το γνωρίζουμε γύρω στις 2 το μεσημέρι (Ελλάδας). Θα μάθουμε, επίσης, με ποιούς θα παίξουν οι νικητές των προημιτελικών στους ημιτελικούς, αφού η UEFA επαναφέρει τη διπλή κλήρωση.

Ολοι θέλουν για αντίπαλο την Πόρτο. Η Πόρτο μάλλον τον Αγιαξ. Γιατί οι (εξαιρετικοί) παίκτες του είναι νέοι και άπειροι. Αλλά, την Πόρτο ήθελε και η Ρόμα. Τον Αγιαξ, και η Ρεάλ. Και είδαμε τι έπαθαν…

* Οι πρώτοι προημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 9-10 Απριλίου. Οι ρεβάνς, στις 16 και 17 του ίδιου μήνα. Οι πρώτοι ημιτελικοί, στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου. Οι ρεβάνς, 7 και 8 Μαΐου. Ο τελικός, την 1η Ιουνίου στο «Μετροπολιτάνο» της Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...