353
Ο Σαντίκ στο βήμα των «Εργατικών» υπό το σύνθημα -του Κόρμπιν- «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» | REUTERS/Toby Melville

Δεύτερο «έμμεσο» δημοψήφισμα για το Brexit ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 17:21
Ο Σαντίκ στο βήμα των «Εργατικών» υπό το σύνθημα -του Κόρμπιν- «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους»
|REUTERS/Toby Melville

Δεύτερο «έμμεσο» δημοψήφισμα για το Brexit ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 17:21

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σκόπευε να ζητήσει συμφωνία από τους πολιτικούς της Βρετανίας, ώστε η μεταβατική περίοδος για το Brexit να διαρκέσει 2-4 χρόνια, θέλοντας να τους βάλει όλους κάτω από το άρμα του.

Τώρα, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ήρθε να ταράξει τα όποια όνειρα του Κόρμπιν.

Μιλώντας στην τηλεόραση ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος Λονδίνου, ζήτησε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο κ. Καν τόνισε ότι δεν έχει πειστεί για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο που βοηθά τη Βρετανία. Γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει μία έμμεση ψήφος για το Brexit στις επόμενες εκλογές. Ουσιαστικά, πρότεινε οι επόμενες εκλογές να χαρακτηριστούν από την εκστρατεία του Brexit, με όσους το θέλουν να ψηφίζουν Εργατικούς και όσους θέλουν παραμονή στην ενιαία αγορά να ψηφίζουν τους Τόρηδες της Τερέζα Μέι.

Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν ήδη τριγμοί στο στρατόπεδο των Εργατικών σχετικά με το επίμαχο θέμα, με άλλους να διαφωνούν ως προς το Brexit αυτό καθαυτό και άλλους στο πως αυτό θα επιτευχθεί.

Η πρώην επικεφαλής των Εργατικών στη Σκωτία, Κένζια Νταγκντέιλ, ζήτησε και αυτή με τη σειρά της ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, σύμμαχος και φίλος του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Αντριου Γκουίν, άφησε τα πάντα ανοικτά, λέγοντας: «Ποιος ξέρει πού θα είμαστε μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας;».

«Θα είχα επιτύχει ως δήμαρχος του Λονδίνου», είπε ο Καν στην Evening Standard, σχολιάζοντας το γεγονός, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να είναι αρκετά καλή, χωρίς να υπάρξει πρωτίστως δεύτερο δημοψήφισμα.

«Δεν έχω πειστεί ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο προς το συμφέρον της χώρας και γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με ένα δεύτερο δημοψήφισμα», είπε ο Καν.

Από την άλλη, ο Γκουίν, κάλεσε τους Εργατικούς, να λύσουν τις όποιες διαφορές τους, με «συντροφικό τρόπο», προσπαθώντας να προλάβει τις όποιες διαρροές και απώλειες από το στρατόπεδο των Εργατικών, οι οποίοι έχουν δει ραγδαία αύξηση στις δυνάμεις τους, ειδικά μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαντίκ Καν είχε ταχθεί κατά της βρετανικής εξόδου πριν από το δημοψήφισμα, ενώ και μετά από αυτό είχε προχωρήσει σε πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις στις οποίες έκανε λόγο για ζημιά και της Βρετανίας από την αποχώρηση.