392
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αποδεικνύεται πιο δύσκολη από όσο περίμεναν αυτή που τη στήριξαν | REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Υπέρ ενός ήπιου Brexit «για όσο χρειαστεί» είναι πλέον ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 08:03
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αποδεικνύεται πιο δύσκολη από όσο περίμεναν αυτή που τη στήριξαν
|REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Υπέρ ενός ήπιου Brexit «για όσο χρειαστεί» είναι πλέον ο Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2017, 08:03

Ενώ επίκειται από αύριο Τρίτη ένας ακόμη γύρος συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το Brexit, με τα δικαιώματα των βρετανών και των ευρωπαίων πολιτών να είναι στο τραπέζι, η στροφή των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν υπέρ ενός «μαλακού Brexit» με διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κοινή αγορά και με την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων σε ισχύ, περιέπλεξε δραματικά την κατάσταση στο Λονδίνο.

Η κομβική αλλαγή πολιτικής για τους Εργατικούς σηματοδοτήθηκε από άρθρο του σκιώδους υπουργού Brexit Κέιρ Στάρμερ στον Observer.

Το κόμμα, όπως εξήγησε, είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην κοινή αγορά για μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Αυτό είναι το «μαλακό Brexit» μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με το «σκληρό Brexit»  της πλήρους αποχώρησης όπως έχει προδιαγράψει σαν στόχο η συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Η μεταβατική περίοδος, έγραψε ακόμη ο Στάρμερ, «θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται, αλλά όσο μεγάλη κριθεί απαραίτητο» για να αποφευχθεί η απότομη μετάβαση από τη μία στην άλλη κατάσταση, ο «γκρεμός» τον οποίο η κυβέρνηση Μέι επίσης έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει.

Η αλλαγή στάσης προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία. Η θέση των Εργατικών για το Brexit δεν ήταν ιδιαίτερα καθαρή ούτε πριν από το δημοψήφισμα παρά το ότι επισήμως στήριξαν την παραμονή. Μετά την απόφαση των εκλογέων, οι Εργατικοί τάχθηκαν υπέρ της καλύτερης δυνατής συμφωνίας  για την αποχώρηση.

Πολλές περιφέρειες που κατά παράδοση στηρίζουν τους Εργατικούς ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και πλέον ακούγονται φωνές για τον σεβασμό της βούλησης αυτών των εκλογέων.

Αλλά έστω και αυτή η διευκρίνιση από τους Εργατικούς δεν πρόκειται να ενθουσιάσει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, που διαμηνύουν σχεδόν από τη πρώτη στιγμή ότι είναι κατά μιας συμφωνίας εξόδου α-λα-καρτ.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη και την Τετάρτη προγραμματίζονται συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για τα δικαιώματα των ξένων υπηκόων, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας και άλλα θέματα.

Ακόμη, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, άλλο ένα από τα σημεία τριβής.

Οι δύο πλευρές δεν βρίσκουν (ακόμη) κάποιο σημείο επαφής με την ΕΕ να αρνείται να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενη συμφωνία για το κόστος του Brexit.

Οι κύριοι διαπραγματευτές του Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ της ΕΕ και ο Ντέιβιντ Ντέιβις της Βρετανίας, θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) πριν την έναρξη των συνομιλιών των τεχνικών κλιμακίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...