796
|

Business stories: Τα ΑΤΜ με το φρέσκο γάλα των μοναχών

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 23 Δεκεμβρίου 2019, 16:26

Business stories: Τα ΑΤΜ με το φρέσκο γάλα των μοναχών

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 23 Δεκεμβρίου 2019, 16:26

Το φρέσκο γάλα των μοναχών από την Δομβραίνα της Βοιωτίας το βρίσκω και το αγοράζω στο ράφι μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικής ιδιοκτησίας αλυσίδες super market αν και δεν είναι και η μοναδική διαθέσιμη επιλογή αγοράς… Υπάρχει διαθέσιμο και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για την περιοχή της Αττικής και πολύ πρόσφατα και με τον τρόπο των ΑΤΜ του γάλακτος! Πιο συγκεκριμένα, το φρέσκο γάλα με το brand name Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης Όρος Ελικών διατίθεται μέσω των αυτόματων μηχανών σε σημείο πώλησης στην Λεωφόρο Τατοΐου στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Εκεί, σε ένα σημείο πώλησης – αποτέλεσμα συνεργασίας με γνωστή επιχειρηματική φίρμα- η φιάλη του ενός λίτρου γεμίζει με 1,90 ευρώ (αγορά με μετρητά).

Σε κάθε περίπτωση μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά των μοναχών που έχουν καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσουν μια αξιοζήλευτη παραγωγική μονάδα στην περιοχή αλλά και να αποδείξουν στην πράξη ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο λόγια του αέρα… Μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα σε εκείνη την περιοχή της Βοιωτίας δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα όπως και να διεκδικήσεις και να κατοχυρώσεις την θέση και τα μερίδια σου στην αγορά – ξεκινώντας πρώτα από την περιοχή σου και επεκτείνοντας στη συνέχεια τις δραστηριότητες σου σε όλη την Στερεά Ελλάδα αλλά και την Αττική. Επιπλέον, τα έσοδα αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας έρχονται να στηρίξουν το κοινωνικό έργο της Μονής αλλά και των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Η Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο πάνω από την κωμόπολη της Δομβραίνας της Βοιωτίας στις δυτικές πλαγιές του όρους Ελικώνα

Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου για τις δραστηριότητες της Μονής έγραφα τα εξής: «Η Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης – στα 700 μέτρα υψόμετρο πάνω από την κωμόπολη της Δομβραίνας της Βοιωτίας στις δυτικές πλαγιές του όρους Ελικώνα- διαθέτει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν βρει τη θέση τους στην αγορά και την προτίμηση των καταναλωτών

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα κεσεδάκι γιαούρτι και ένα μπουκάλι γάλα με ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι; Το ερώτημα μπορεί είναι εκ φύσεως προκλητικό αλλά η απάντηση του είναι πολύ απλή και να δοθεί εύκολα και γρήγορα.

Μάλιστα, η απάντηση έρχεται από τους ίδιους του πατέρες του μοναστηριού: “Η αγάπη στο Θεό και στον συνάνθρωπο και στη μάνα γη, καθώς και οι ανάγκες της Μονής, οδήγησαν τους Πατέρες της Μονής να ασχοληθούν με όλη τους τη δύναμη βάζοντας κόπο και προσωπική εργασία στη δημιουργία φρέσκων, αγνών και παραδοσιακών προϊόντων, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Μονής, με συνδυασμό τη σύγχρονη τεχνολογία και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής. Το γάλα για την παρασκευή των προϊόντων προέρχεται από ζώα που σιτίζονται με αυστηρά ελεγχόμενες ζωοτροφές από τους ίδιους Πατέρες της Μονής στις σταυλικές τους εγκαταστάσεις. Στην ποιότητα των προϊόντων συμβάλλει και το υψόμετρο της Μονής που είναι 700 μέτρα μαζί με το καθαρό περιβάλλον. Με προσευχή, κόπο και θέληση ξεπερνιέται κάθε κρίση”( το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το site της Μονής).

Το φρέσκο γάλα με το brand name Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης Όρος Ελικών διατίθεται μέσω των αυτόματων μηχανών σε σημείο πώλησης στην Λεωφόρο Τατοΐου στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας

Η Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης βρίσκεται σκαρφαλωμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Ελικώνα, χτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου πάνω από το χωριό Δομβραίνα. Από την κωμόπολη απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα από την Θήβα – την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας. Η Μονή επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως οργανωμένο Κοινόβιο με 20 μοναχούς περίπου (ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Δαμόπουλος).

Στο site του μοναστηριού και στην ιδιαίτερη ενότητα για τα προϊόντα θα βρει κανείς αναλυτικές πληροφορίες που συνοδεύουν το κάθε ένα εξ αυτών παρέχοντας και μια προστατευτική ασπίδα για τον καταναλωτή και τα συμφέροντα του. Για παράδειγμα, ας πάρουμε το Γιαούρτι Αγελάδος Στραγγιστό Πλήρες.

Πρώτα δίνεται η περιγραφή: Γιαούρτι από αγελαδινό γάλα. Οι αγελάδες εκτρέφονται με αυστηρά επιλεγμένες τροφές και ακολουθούν τα συστατικά: Φρέσκο γάλα αγελάδος, καλλιέργεια γιαούρτης, λιπαρά 6.7%. Ακολουθούν δύο επισημάνσεις που έχουν την αξία τους: « Με φυσική στράγγιση» & «100% Γάλα τοπικής παραγωγής». Επιπλέον, το μοναστήρι πάει και ένα βήμα παρακάτω: – Όλα τα προϊόντα σφραγίζονται και δεν ακτινοβολούνται ούτε ψεκάζονται με συντηρητικά.

 -Οι ζυμώσεις του γιαουρτιού γίνονται σε 35 ώρες.

– Στραγγίζεται με φυσικό τρόπο «τσαντίλα». Δεν περιέχει συντηρητικά και υποκατάστατα προϊόντος.

– Τα ζώα σιτίζονται με αυστηρά ελεγχόμενες ζοωτροφές.

– Σε όλα τα προϊόντα γίνονται 2 φορές τον μήνα μικροβιολογικές αναλύσεις και σύσταση γάλακτος.

– Ο έλεγχος του γάλακτος για αφλατοξίνη και αντιβίωση είναι καθημερινή.

– Καθημερινώς τα γάλατα αρμέγονται με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για την καλή υγιεινή του γάλακτος.

Κλείνοντας, ας συγχωρεθεί μια μικρή υπόμνηση: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα όπως αποδεικνύει η δραστηριότητα των μοναχών μπορεί να είναι χρήσιμη για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική μιας τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News