597
| CreativeProtagon

Business Stories: Τα κέρδη της γενετικής ιχνηλασίας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 16 Δεκεμβρίου 2019, 16:26
|CreativeProtagon

Business Stories: Τα κέρδη της γενετικής ιχνηλασίας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 16 Δεκεμβρίου 2019, 16:26

Ο Στέλιος Αρχοντάκης, αν και δεν τον πήραν τα χρόνια, έχει πίσω μια αξιοσημείωτη διαδρομή στον χώρο της έρευνας. Ο Στέλιος είναι βιολόγος, απόφοιτος του Universita’ degli Studi di Bari, και κάτοχος διδακτορικού με Honorable avec Felicitations du Jury από το Πανεπιστήμιο του Paris-Diderot Paris VII.

Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών, απασχολήθηκε στον τομέα της έρευνας και της βιοπληροφορικής για πάνω από δέκα χρόνια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Το 2016 αποφάσισε να περάσει από την έρευνα στον επιχειρηματικό τομέα. Ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα BioCos.

Η BioCoS, της οποίας είναι CEO, είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που με τη χρήση του DNA επιλύει το πρόβλημα της νοθείας, κατά βάση, στη βιομηχανία των τροφίμων και των φυσικών καλλυντικών/ φαρμακευτικών προϊόντων.

Η εταιρεία από το 2016 είχε να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, να περάσει ενσωματώνοντας την ερευνητική της κληρονομιά στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης αγοράς. Και μέχρις στιγμής δείχνει να ανταποκρίνεται. Ο Στέλιος Αρχοντάκης είναι μεταξύ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την είσοδο στην τελική 10 των φιναλίστ του 10ου κατά σειρά διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ο ίδιος και η ομάδα που «τρέχει» την εταιρεία έβαλαν μια σειρά από στόχους που ήθελαν να κατακτήσουν. Όπως πάντα ξεκίνησε από την «γειτονιά» του, την Κρήτη.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η BioCoS τον Ιούνιο του 2019, σε συνεργασία με τους Μύλους Κρήτης ως συντονιστή, το αρτοποιείο Φαλελάκη-Σαμαρία και την Αγγλική Liquid Vision Innovation, ξεκίνησαν μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IncluSilver, την δημιουργία ενός αρτοσκευάσματος, του Zoé, προσαρμοσμένο στις διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών άνω των 60 ετών (silver population).

Αυτό το πρόγραμμα επέτρεψε στη BioCoS να εφαρμόσει γενετική ταυτοποίηση του ελαιόλαδου της φίρμας Τσουνάτης το οποίο χρησιμοποιείται ως συστατικό, επιτρέποντας την δημιουργία του πρώτου αρτοσκευάσματος στην παγκόσμια αγορά γενετικά ιχνηλατεύσιμου από το χωράφι μέχρι το ράφι (τελικό προϊόν). Ένα προϊόν που γεννήθηκε στην Κρήτη με στόχο τις αγορές του εξωτερικού, όπου η DNA ιχνηλασιμότητα μπορεί να προσδώσει τόσο υπεραξία αλλά και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η BioCoS τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέβαλε την καθετοποιημένη πλέον λύση της ιχνηλασιμότητας και γενετικής ταυτοποίησης του ελαιολάδου, στην προκήρυξη του «SME Instrument Phase 1»  υπό την αιγίδα των χρηματοδοτήσεων του Hoziron2020 της Ενωμένης Ευρώπης.

Η BioCoS ανακοινώθηκε ως μια από τις επιλαχούσες εταιρείες προς χρηματοδότηση ανάμεσα σε 3.299 αιτήσεις και με ποσοστό επιτυχίας ~6-8%. Η διάκριση αυτή αποτελεί έναν καλό οιωνό για την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς στο SME Instrument επιλέγονται εταιρείες με καινοτόμες ιδέες και με προοπτικές να κάνουν disrupt την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 έως σήμερα, μόνο 24 Ελληνικές εταιρείες έχουν λάβει αυτή την χρηματοδότηση, ενώ καμία από αυτές δεν προέρχεται από τον τομέα της Βιοτεχνολογίας.

Εκτός του χρηματικού ποσού και της διεθνούς αναγνωσιμότητας για την BioCoS, το SME Phase 1 μπορεί να αποτελέσει και το εισιτήριο για το Phase 2, όπου η χρηματοδότηση ξεκινάει από 500.000€ και φτάνει τα 2.500.000€.  Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εταιρεία απέκτησε και καινούργιες εγκαταστάσεις στο κέντρο των Χανίων όπου στεγάζεται ο τομέας της Βιοπληροφορικής, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και την δημιουργία εργαστηριακού χώρου.

Τέλος, χάρη στην καθοριστική στήριξη της Γαλλικής Κυβέρνησης, μέσω της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, δόθηκε στην BioCoS η ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφτεί διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα καθώς και εταιρείες βιοτεχνολογίας στο Παρίσι. Εκεί πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις που εκτός από την επέκταση του δικτύου της, και την ανάπτυξη νέων ερευνητικών και εμπορικών συνεργασιών, της προσέφερε πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και την πλαισίωση από αναγνωρισμένους επιστήμονες της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...