801
|

Business Stories: Από την Αθήνα στο Πάλο Aλτο της Καλιφόρνιας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Οκτωβρίου 2019, 15:41

Business Stories: Από την Αθήνα στο Πάλο Aλτο της Καλιφόρνιας

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 21 Οκτωβρίου 2019, 15:41

Ο Κώστας Τσαούσης – ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών τα τελευταία 20 χρόνια- δεν μένει πια εδώ. Όποιος κάνει τον κόπο να επισκεφθεί το προφίλ του στο linkedin το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσει είναι η αναφορά στο νέο τόπο κατοικίας του, το Redwood City στη Καλιφόρνια – που είναι άμεσα συνδεδεμένος και με τις καινούργιες business του. Και οι τελευταίες αποτυπώνονται με σαφήνεια στο κείμενο μιας δημόσιας ανακοίνωσης: «Η Netdata, δημιουργός του ομώνυμου λογισμικού παρακολούθησης της απόδοσης υπολογιστικών συστημάτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση νέας επένδυσης ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ  από την αμερικανική Bain Capital Ventures και την Marathon Venture Capital. Ο νέος αυτός χρηματοδοτικός γύρος έρχεται να ενισχύσει την επένδυση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιηθηκε λίγους μήνες νωρίτερα από την Marathon Venture Capital και με τη συμμετοχή της Bain Capital Ventures».

Η Bain Capital Ventures, θυγατρική του Bain Capital, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Venture Capital fund παγκοσμίως με κεφάλαια υπό διαχείριση που ανέρχονται στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα από την πολυετή εμπειρία του έχει επενδύσει σε εταιρείες κολοσούς όπως το LinkedIn, Jet.com, SurveyMonkey, Docusign, Lime και Mulesoft. Η Marathon Venture Capital – μέλος της οικογένειας του EquiFund που έδωσε νέα και αποφασιστική ώθηση στην αγορά καινοτομίας στην Ελλάδα- υποστηρίζει φιλόδοξους επιχειρηματίες στη δημιουργία εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Causaly, Netdata και Hack The Box, ενώ οι εταίροι της υπήρξαν αρχικοί επενδυτές σε εταιρείες όπως οι Taxibeat και Workable.

Η Netdata, που σήμερα απαριθμεί 23 εργαζόμενους, δημιουργήθηκε από τον Κώστα Τσαούση, πρώην COO σε γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως η Viva και η HOL.

Η διαδρομή της εταιρείας αλλά και του ίδιου του δημιουργού του έχει τη δική της ξεχωριστή αξία. Ρώτησα ένα καλό φίλο και επιμελή αναλυτή των εξελίξεων στην αγορά να μου πει την άποψη του.

Ανταποκρίθηκε και έτσι έλαβα στο mail μου 3 διακριτά και αξιομνημόνευτα στοιχεία για την επιτυχία και τις επιδόσεις/ επιτυχίες της:

  • Φτιάχτηκε από ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της αγοράς που είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρείες όπως η Hellas  On Line και η Viva.
  • O ιδρυτής έδωσε έμφαση από την πρώτη στιγμή στο να προσφέρει ένα προϊόν που να ικανοποιεί  όσους περισσότερους χρήστες μπορούσε. Έτσι αντί να το κρατήσει σαν εταιρική πνευματική ιδιοκτησία το έκανε open source (διαθέσιμο σε όλους) και με αυτόν τον τρόπο μόλις σε 2 χρόνια το προϊόν άρχισε να χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Πλέον είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα στον χώρο του αν και ακόμα η εταιρεία δεν έχει μπει στην διαδικασία εμπορευματοποίησης του.
  • Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία κατάφερε μόλις σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της να συγκεντρώσει συνολικά 20,5 εκατομμύρια δολάρια από ένα από τα μεγαλύτερα venture capital funds παγκοσμίως την Bain Capital Ventures. Σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση είναι πιθανότατα η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας της τελευταίας δεκαετίας που ξεκινάει από την Ελλάδα.

 Αλλά, ας μείνουμε για λίγο περισσότερο στη διαδρομή της εταιρείας. Σε ένα δημόσιο κείμενο διαβάζω: «Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε σαν παράλληλη ασχολία τη δημιουργία ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό να μπορεί να παρακολουθεί σε βάθος της απόδοση των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούσε στην εταιρεία που εργαζόταν, χωρίς να χρειάζεται η ομάδα να δαπανά πολύτιμους πόρους σε εμπορικές άδειες ή σε χρόνο για την εγκατάσταση και ρύθμιση των υπαρχόντων λύσεων. Το λογισμικό βρήκε σύντομα παγκόσμια απήχηση μιας και είναι ιδιαίτερα καινοτομικό και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά ανοικτού κώδικα στον ιστοχώρο Github, το παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές. To λογισμικό της Netdata χρησιμοποιείται ήδη από τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο IT, επαγγελματίες και μη, σε οργανισμούς κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά έχει διαπιστωθεί χρήση σε εταιρείες όπως οι Amazon, Atos, Baidu, Cisco, Miscrosoft, Facebook, Slack, Google και άλλες. Αυτό που κάνει την τεχνολογία της Netdata τόσο αποτελεσματική είναι ο αποκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο συλλέγει και διανέμει τα δεδομένα, κάτι που την καθιστά γρηγορότερη και λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Για το τέλος, κράτησα μια δήλωση του Κώστα Τσαούση: «Είμαι ενθουσιασμένος με την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε η εταιρεία. Πρόκειται για ανθρώπους που καταλαβαίνουν σε βάθος το προϊόν και έχουν ήδη συλλέξει πολύτιμη εμπειρία στο χώρο. Με αυτήν την επένδυση σκοπεύουμε να καταστήσουμε τη Netdata παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα και να προσελκύσουμε τους καλύτερες μηχανικούς λογισμικού στην εταιρεία. Ήδη, έχουμε προσλάβει Έλληνες μηχανικούς από εταιρείες όπως η Amazon, και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας συνεχώς.

Η Netdata θα αξιοποιήσει την επένδυση για τον εμπλουτισμό του λογισμικού και την ανάπτυξη εμπορικών λύσεων που θα επιτρέψουν σε διαχειριστές ΙΤ συστημάτων την παρακολούθηση εφαρμογών, servers και συσκευών. Η εταιρεία μέχρι σήμερα απασχολεί 23 εργαζόμενους στα γραφεία της στην Αθήνα και στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ενώ σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της τους προσεχείς μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...