461
Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που οδήγησε τον ΠΑΟ στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του. Τώρα κάνει έναν απολογισμό | Facebook

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς: Το ελληνικό μπάσκετ άρχισε να παρακμάζει όταν ήρθε το ευρώ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 09:35
Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που οδήγησε τον ΠΑΟ στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του. Τώρα κάνει έναν απολογισμό
|Facebook

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς: Το ελληνικό μπάσκετ άρχισε να παρακμάζει όταν ήρθε το ευρώ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 09:35

Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έδωσε συνέντευξη στο ισπανικό περιοδικό Jot Down και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη θητεία του στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το 1996 το Ευρωπαϊκό στο Παρίσι στον επεισοδιακό τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα με την θρυλική «τάπα» του Βράνκοβιτς και το χρονόμετρο που είχε κολλήσει.

Σε ό,τι αφορά στους «Πράσινους», τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τον Παναθηναϊκό, μου είπαν το εξής: “Το μόνο που θέλουμε είναι να κατακτήσουμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία για εμάς”.

» Ωστόσο, αυτό που συνέβαινε τότε στο ελληνικό μπάσκετ ήταν άσχημο, γίνονταν πολλές βρωμιές εκτός γηπέδου. Και πάντα κάτι συνέβαινε. Τα δε ΜΜΕ ήταν άθλια: υπήρχαν τρεις εφημερίδες που υποστήριζαν τον Παναθηναϊκό και άλλες τρεις εναντίον του. Οι διαιτησίες ήταν κακές, οι αγώνες επίσης. Και έπειτα ήλθε η κρίση και το ελληνικό μπάσκετ άρχισε να παρακμάζει όταν ήλθε το ευρώ. Και αυτό γιατί (οι ομάδες) δεν μπορούσαν πλέον να δίνουν μαύρα χρήματα οπότε ακολούθησε η πτώση. Από την άλλη πλευρά, ο (τότε πρόεδρος του ΠΑΟ) Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν τόσο πλούσιος που δεν ήξερε τι είχε. Θυμάμαι πως στο Final 4 του 1996 του είπα αστειευόμενος πως το ιδιωτικό αεροπλάνο για την επιστροφή μας στην Αθήνα ήταν πολύ μικρό. Και αμέσως νοίκιασε ένα τεράστιο τζετ που είχε τα πάντα, μέχρι και χαβιάρι! Δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Σχετικά με τον μεγάλο σταρ της ομάδας τότε, τον NBAer Ντομινίκ Ουίλκινς, είπε: «Δεν ανταλλάξαμε ποτέ βρισιές, όπως γράφτηκε, αλλά το πρόβλημα με τον Ντομινίκ είναι ότι δεν είχε δουλέψει ποτέ το προηγούμενο καλοκαίρι. Στην πρώτη μας συνάντηση τον είδα να κάθεται πίσω από μια μπασκέτα. Τον ρώτησα τι έχει και μου είπε ότι έχει άσθμα. Του είπα λοιπόν: “Κοίτα: Βγάζεις 3.5 εκατομμύρια δολάρια, δεν έχεις δικαίωμα να έχεις άσθμα”. Αυτό κράτησε 3-4 μήνες. Έπειτα έπαιζε σαν κτήνος, έκλεβε μπάλες, κάρφωνε πάνω από τον Βράνκοβιτς. Ήταν απίστευτος παίκτης».

Ο σέρβος κόουτς κλήθηκε να σχολιάσει τον ιστορικό τελικό στο Παρίσι: «Ηξερα ότι η Μπαρτσελόνα θα ασκούσε τεράστια πίεση στον διαιτητή, τον Πασκάλ Ντοριζόν. Δεν σφύριζαν φάουλ υπέρ μας. Μίλησα με τον διαιτητή στο ημίχρονο του αγώνα και του εξήγησα πως αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό. Ότι το ματς θα εξελισσόταν σε καταστροφή και ότι θα το πληρώσει. Επομένως, όσοι λένε ότι η τελευταία φάση κρίθηκε από τους διαιτητές, πρέπει να δουν όλο το παιχνίδι».

Ενώ καταλήγει σχετικά με τον αγώνα: «Ο Μοντέρο έκανε καθαρά βήματα. Ξεκάθαρα. Μετά από το τέλος του αγώνα ήλθε προς το μέρος μου ο Σαλβαδόρ Αλεμάνι [σ.σ. πρόεδρος της μπασκετικής Μπαρτσελόνα από το 1986 ως το 2003], ο πιο σπουδαίος άνθρωπος που ξέρω από το ισπανικό μπάσκετ και μου είπε: “Είναι δύσκολο για μένα, αλλά συγχαρητήρια”. Τέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...