502
Ομαδικοί τάφοι στην Μπούτσα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτήν την σφαγή; | REUTERS/Gleb Garanich

Μπούτσα: Ενας χρόνος από τη σφαγή που σόκαρε τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 12:31
Ομαδικοί τάφοι στην Μπούτσα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτήν την σφαγή;
|REUTERS/Gleb Garanich

Μπούτσα: Ενας χρόνος από τη σφαγή που σόκαρε τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 12:31

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ» τους ρώσους δράστες της σφαγής στη μαρτυρική Μπούτσα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού από την πόλη κοντά στο Κίεβο.

«Περισσότεροι από 175 άνθρωποι βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αίθουσες βασανιστηρίων, 9.000 ρωσικά εγκλήματα πολέμου, 365 ημέρες από τότε που είναι ξανά μια ελεύθερη ουκρανική πόλη», έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.

«Τριάντα τρεις ημέρες κατοχής. Σύμβολο των ωμοτήτων της χώρας κατακτητή. Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Θα τιμωρήσουμε όλους τους ενόχους», τόνισε.

Η Ουκρανία θυμάται σήμερα την πρώτη επέτειο από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη μαρτυρική Μπούτσα, όπου οι κατοχικές δυνάμεις άφησαν πίσω τους εκατοντάδες πτώματα αμάχων που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Η ρωσική κατοχή στην πόλη διήρκησε 33 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.400 θανάτους, ανάμεσά τους και 37 παιδιών, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στις 31 Μαρτίου 2022 ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την Μπούτσα και όλο το βόρειο τμήμα του Κιέβου, ένα μήνα αφού εισέβαλε στη χώρα. Δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων αποκαλύφθηκε η σφαγή, που σόκαρε τον πλανήτη.

Δημοσιογράφοι του AFP ανακάλυψαν στις 2 Απριλίου στη Μπούτσα απανθρακωμένα πτώματα σε οχήματα, παντού κατεστραμμένα σπίτια και σκορπισμένα στους δρόμους τα πτώματα 20 ανδρών με πολιτικά, ένας εκ των οποίων με τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Οι σκηνές αυτές σόκαραν όλο τον κόσμο, με το Κίεβο και τη Δύση να καταγγέλλουν τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμαχών και εγκλήματα πολέμου.

Κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη της σφαγής, ο Ζελένσκι είχε καταγγείλει «εγκλήματα πολέμου» τα οποία «θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία».

Σχεδόν όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ουκρανία, μετέβησαν και στην Μπούτσα.

Εκατοντάδες τάφοι ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί, τους οποίους έκαψαν ή πυροβόλησαν οι Ρώσοι – Reuters
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε»

Αν και τα τραύματα παραμένουν, κάτοικοι της Μπούτσα που μίλησαν στο AFP δήλωσαν ότι «ο πόνος μειώνεται» διότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε».

Ο αρχιεπίσκοπος Αντριι, της τοπικής εκκλησίας, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούν τους νεκρούς, αλλά είναι σημαντικό «να μη ζούμε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον».

Και η ζωή συνεχίζεται: Δημοτικοί υπάλληλοι καθαρίζουν έναν δρόμο στην Μπούτσα – Reuters

«Πρέπει όχι μόνο να κερδίσουμε, να νικήσουμε τους κατακτητές. Πρέπει οι εγκληματίες να καταδικαστούν, να τιμωρηθεί το κακό», τόνισε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες από τις ουκρανικές αρχές, μετά τον εντοπισμό πτωμάτων στην Μπούτσα, στο γειτονικό Ιρπίν και σε άλλες πόλεις, τάφων κοντά στο Ιζιούμ ή «αιθουσών βασανιστηρίων» σε πόλεις που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε αυτόν τον μήνα ένταλμα σύλληψης εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «απέλαση» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το Κίεβο θέλει να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για να δικαστούν οι πλέον υψηλόβαθμοι ρώσοι αξιωματούχοι για το «έγκλημα της επίθεσης» εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει ωμότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...