393
Μαζική ταφή ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το Reuters, οι οποίοι δε μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν από τις Αρχές, σε νεκροταφείο στην Μπούτσα, την Τρίτη (9/8) | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μπούτσα: Τουλάχιστον 458 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 22:02
Μαζική ταφή ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το Reuters, οι οποίοι δε μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν από τις Αρχές, σε νεκροταφείο στην Μπούτσα, την Τρίτη (9/8)
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μπούτσα: Τουλάχιστον 458 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 22:02

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής στην Μπούτσα, τη μικρή πόλη που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και η οποία έγινε γνωστή παγκοσμίως μετά τις καταγγελίες των Ουκρανών για τη διάπραξη θηριωδιών από τις δυνάμεις της Μόσχας, σκοτώθηκαν 458 άμαχοι εκ των οποίων οι 419 εκτελέσθηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μπούτσα Μιχαηλίνα Σκόρικ- Σκαρόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Στην επικράτεια της κοινότητας Μπούτσα βρήκαμε και ταυτοποιήσαμε 458 πτώματα, ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Από αυτούς οι 419 σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιωτικούς. Μεταξύ των νεκρών είναι 12 παιδιά, έως ηλικίας 21 ετών», ανέφερε η αξιωματούχος. Μεταξύ των νεκρών 366 είναι άνδρες και 86 γυναίκες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη.

Τα πτώματα που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα και Αγίων Πάντων ανήλθαν στα 116. Περισσότεροι από 50 άλλα πτώματα δεν είχαν ταφεί, και βρίσκονται ακόμη στα νεκροτομεία συνέχισε η Σκαρόφσκαγια, συμπληρώνοντας ότι πέντε εξ αυτών δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν –στις περιπτώσεις αυτές, οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν και το φύλο.

Iερέας ο οποίος βοήθησε να ταφούν οι κάτοικοι στον ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι «ήταν πολύ αδύναμοι, άρρωστοι και δεν μπορούσαν να κινηθούν ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Στα τέλη Ιουλίου η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι στην περιοχή εντοπίσθηκαν τα πτώματα 1.448 αμάχων, από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 216 δεν είχαν ταυτοποιηθεί μέχρι και την Τρίτη 9 Αυγούστου, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τους ιστοτόπους NovayaGazeta.europe και Sboboda.org.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Αντρέι Νεμπίτοφ δήλωσε ότι μέχρι και την παραπάνω ημερομηνία 300 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών. Τουλάχιστον 14 κάτοικοι αιχμαλωτίσθηκαν, σημείωσε η Σκαρόφσκαγια.

Υπενθυμίζεται πως τα ρωσικά στρατεύματα βρισκόντουσαν στην πόλη Μπούτσα περισσότερο από ένα μήνα. Μετά την οπισθοχώρησή τους στα τέλη Μαρτίου τοπικές Αρχές και δημοσιογράφοι εντόπισαν στην πόλη δεκάδες πτώματα και μαζικούς τάφους.

Δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν ότι τα πτώματα στους δρόμους της πόλης υπήρχαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Η Ρωσία, ωστόσο, αρνείται τη συμμετοχή του ρωσικού στρατού στις δολοφονίες αμάχων, χαρακτηρίζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προβοκάτσια και σκηνοθεσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...