302
| REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Μπορεί ο Μπλούμπεργκ να «αγοράσει» τις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 09:20
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Μπορεί ο Μπλούμπεργκ να «αγοράσει» τις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2019, 09:20

Μια εκδοχή Τραμπ α λα Δημοκρατικά; Ο μεγιστάνας πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, θέλει να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020. Και σκοπεύει να το κάνει ξεκινώντας τη Δευτέρα μια τεράστια εκστρατεία τηλεοπτικών διαφημίσεων αξίας 31 εκατ. δολαρίων, μια τακτική που θα θέσει νέα δεδομένα στην ήδη ταραγμένη διαδικασία εκλογής υποψηφίου στο Δημοκρατικό Κόμμα -με τους πάρα πολλούς υποψηφίους, τον κατακερματισμό των δυνάμεων και τις ιδεολογικές διαφορές.

Ηδη ο ριζοσπάστης Μπέρνι Σάντερς χαρακτήρισε τον τρόπο που επιβάλλει την υποψηφιότητά του ο Μπλούμπεργκ «αντιδημοκρατικό». Αλλοι όμως εκτιμούν πως μόνο ένας μεγιστάνας που ξέρει από ΜΜΕ μπορεί να αντιπαρατεθεί στον χειμαρρώδη Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την εταιρεία Advertising Analytics, ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε τηλεοπτικό χρόνο αξίας 31 εκατ. δολαρίων σε περίπου 20 αμερικανικές πολιτείες, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ξοδέψει ποτέ υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ για τη διαφήμισή του. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα με σχεδόν 25 εκατομμύρια δολάρια τα οποία δαπανήθηκαν την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Το ποσό αυτό μαρτυρά την ισχύ του 77χρονου Μπλούμπεργκ, που είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο γερουσιαστής Σάντερς, ένας από τους 17 (!) υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο οποίος μαζί με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν επιτίθεται στους δισεκατομμυριούχους, δήλωσε χθες Παρασκευή «αηδιασμένος από την ιδέα ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ή οποιοσδήποτε άλλος δισεκατομμυριούχος πιστεύει ότι μπορεί να παρακάμψει την πολιτική διαδικασία και να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τις εκλογές μας».

Οταν, πριν δύο εβδομάδες, ο Μπλούμπεργκ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υποβάλει υποψηφιότητα, η Γουόρεν επίσης τον είχε κατηγορήσει ότι θέλει «να αγοράσει τις εκλογές».

Ο μεγιστάνας που διετέλεσε δήμαρχος της Νέας Υόρκης από το 2002 ως το 2013 έχει εντείνει τις προετοιμασίες για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καταθέτοντας την Πέμπτη τα απαραίτητα έγγραφα στην ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...