308
«Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Φάουτσι, βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», ομολογεί ο Μπιλ Γκέιτς | Reuters

Μπιλ Γκέιτς: Νωρίτερα του αναμενόμενου το εμβόλιο – κίνδυνος μόνο από τους συνωμοσιολόγους

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 16:39
«Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Φάουτσι, βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», ομολογεί ο Μπιλ Γκέιτς
|Reuters

Μπιλ Γκέιτς: Νωρίτερα του αναμενόμενου το εμβόλιο – κίνδυνος μόνο από τους συνωμοσιολόγους

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 16:39

«Nωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, στις αρχές του νέου έτους (2021)» θα έχουμε το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 και «με λίγη τύχη θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών αυτήν τη στιγμή».

Η εκτίμηση αυτή ανήκει τον Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft, το Ιδρυμα του οποίου έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος μέχρι την παραγωγή εμβολίου.

Μιλώντας στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance, ο Μπιλ Γκέιτς εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πιθανό να είναι το πρώτο. Πρόκειται, είπε, για έμπειρη εταιρεία και έχουν σχεδιάσει τη μελέτη τους πολύ καλά».

Ακολουθούν η AstraZeneca, καθώς και οι Johnson και Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi, που σύμφωνα πάντα με την ίδια εκτίμηση αναμένεται να προχωρήσουν στην παραγωγή εμβολίων στις αρχές του 2021.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση»

Οπως επεσήμανε ο Μπιλ Γκέιτς, θα  πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού «προκειμένου να μειωθούν οι αριθμοί (των κρουσμάτων)», ενώ όσο υφίσταται η νόσος «ο κίνδυνος επανεμφάνισης και νέας μόλυνσης θα είναι παρών».

Παρά τις προσπάθειας αποτροπής της διασποράς της νόσου, ο κόσμος δεν θα επανέλθει στην προηγούμενη κανονικότητα ούτε σε έναν χρόνο από σήμερα, προειδοποίησε. Η βραδύτητα στην αντίδραση έναντι του ιού παγκοσμίως, σημαίνει ότι το φθινόπωρο του 2021 δεν θα έχουμε επιστρέψει ακόμα στο φυσιολογικό», υπογράμμισε στη συνέντευξή του.

Αλλα και ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα, καθώς όπως παρατήρησε ο συνιδρυτής της Microsoft, «πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διακινούν επιβλαβείς θεωρίες συνωμοσίας για τα πιθανά εμβόλια».

«Το κύμα των θεωριών συνωμοσίας για το εμβόλιο που συχνά αναφέρονται σε μένα ή τον Φάουτσι, βασίζεται σε κακές προθέσεις, γεγονός που δεν περίμενα», ομολογεί, δηλώνει ωστόσο «αισιόδοξος πως υπάρχει ένα 30% που καταλαβαίνει ότι το εμβόλιο είναι προς όφελος και των υπολοίπων ανθρώπων».

Ζωτικής σημασίας, καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς, είναι να διασφαλιστούν εμβόλια και για τις φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...