359
Κλειστά τα γυμναστήρια και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με μάσκας στις Βρυξέλλες, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη | REUTERS/Francois Lenoir

H ανοσία αν έχεις περάσει Covid-19 κρατάει μόνο λίγους μήνες

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 13:54
Κλειστά τα γυμναστήρια και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με μάσκας στις Βρυξέλλες, καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη
|REUTERS/Francois Lenoir

H ανοσία αν έχεις περάσει Covid-19 κρατάει μόνο λίγους μήνες

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 13:54

Τα φυσικά αντισώματα που αναπτύσσουν όσοι νοσούν από κορονοϊό διαρκούν μόλις λίγους μήνες, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που έκαναν ειδικοί στη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο όποιος αρρώστησε μπορεί σε μερικούς μήνες να επαναμολυνθεί, αλλά και ότι η τεχνητή ανοσία που θα προκαλούν τα εμβόλια θα είναι προσωρινή.

Η έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Imperial College του Λονδίνου περιελάβανε 365.000 άτομα και κατέδειξε ότι τα αντισώματα στον πληθυσμό μειώθηκαν περισσότερο από το 25% σε μόλις τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού με αντισώματα για τον κορονοϊό μειώθηκε από 6% που ήταν στο τέλος Ιουνίου, στο 4,4% τον Σεπτέμβριο.

Αυτό, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, εγείρει την ανησυχία για σχετικά ταχεία εξασθένηση της φυσικής ανοσίας και συνεπώς πιθανές νέες λοιμώξεις στα ίδια άτομα, ενόψει μάλιστα του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το γεγονός ότι τα αντισώματα του Sars-Cov-2 φαίνονται να μειώθηκαν σχετικά γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί πιθανώς ένδειξη πως η προστασία έναντι της νόσου Covid-19 μπορεί να μην έχει διάρκεια, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τη διαχείριση της πανδημίας από τις υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της μελέτης Γουέντι Μπάρκλεϊ ξεκαθαρίζει μιλώντας στην Telegraph ότι «τα φυσικά αντισώματα μπορεί να διαρκούν από έξι έως 12 μήνες, δηλαδή ακριβώς όσο διαρκούν στην περίπτωση του ιού του κοινού κρυολογήματος, που είναι επίσης κορονοϊός. Η γρήγορη εξαφάνιση των αντισωμάτων όμως, δεν θα έχει κατ’ ανάγκη επιπτώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ενα καλό εμβόλιο μπορεί κάλλιστα να είναι καλύτερο από τη φυσική ανοσία».

Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι οι άνθρωποι μολύνονται ξανά και ξανά με τους τέσσερις εποχικούς κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος και εκτιμούν ότι είναι πιθανό κάτι ανάλογο να συμβαίνει και με το νέο κορονοϊό, δηλαδή η φυσική ανοσία και προστασία που παρέχουν τα αντισώματα να μην είναι μακροπρόθεσμη.

Η Μπάρκλεϊ εξηγεί ότι σε όσους είχαν μολυνθεί και ήταν ασυμπτωματικοί, τα αντισώματα έφθιναν πολύ πιο γρήγορα, σε σχέση με όσους είχαν εκδηλώσει συμπτώματα.

Επίσης, ένα από τα σημαντικά δεδομένα για τον νέο κορονοϊό είναι ότι ακόμα δεν είναι γνωστό ποιο είναι το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων για να προστατευθεί κάποιος από λοίμωξη ή επαναλοίμωξη Covid-19.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν επιβεβαιωθεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναλοίμωξης από Covid-19 στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News