324
Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτες εγκρίσεις για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 09:41
Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γώγος: Τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτες εγκρίσεις για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 09:41

Τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες εγκρίσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα είπε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Οπως είπε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, περί τα τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρχουν οι εγκρίσεις ορισμένων από τις πλατφόρμες εμβολίων και θα ξεκινήσουν οι  εμβολιασμοί των υγειονομικών.

Θα  χρειαστεί ωστόσο τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί συνολική ανοσία, κάτι που όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σημαίνει πως τα μέτρα προστασίας θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και το 2021.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γώγος στην πίεση που δέχονται τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, με πρώτη την Αττική όπου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, έχει ήδη καλυφθεί το 70% με 75% των κλινών ΜΕΘ.

Παρά το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκε επισήμως τη Δευτέρα,  στις δομές του ΕΣΥ για τον κορονοϊό καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε 922 -αριθμό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας- εκ των οποίων 677 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 και 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται 119 ασθενείς – ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε όλη την περίοδο της επιδημίας στη χώρα μας.

Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής, με τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων να φθάνουν το βράδυ της Δευτέρας τους 99.

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε να δούμε πάνω από 1000 κρούσματα την ημέρα από την επόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας παράλληλα  την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές  πλησιάζουν τους 1.000. «Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε  χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία.

Οπως επίσης υπογράμμισε, αν δεν αποδώσουν σε 10-15 ημέρες τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν είναι απίθανη η επιβολή ενός lockdown, αν και όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής τα τρέχοντα μέτρα είναι ικανοποιητικά.

«Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων» εκτίμησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...