434
Ο Μπιλ Γκέιτς, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο: φορολογήστε με περισσότερο | Reuters

Μπιλ Γκέιτς: Ναι, είμαστε πλούσιοι, φορολογήστε μας περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 08:30
Ο Μπιλ Γκέιτς, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο: φορολογήστε με περισσότερο
|Reuters

Μπιλ Γκέιτς: Ναι, είμαστε πλούσιοι, φορολογήστε μας περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2020, 08:30

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπερβαίνει τα 93 δισ. δολάρια (83 δισ. ευρώ), είναι ξεκάθαρος και δεν μασάει τα λόγια του.

«Είμαστε Κροίσοι, οπότε καλά θα κάνετε να μας φορολογήσετε περισσότερο σε σχέση με όλους τους υπολοίπους».

Γράφοντας προ ημερών στο προσωπικό του blog, ο Γκέιτς υποστήριξε πως ο ίδιος και οι συν αυτώ θα έπρεπε να φορολογούνται απείρως περισσότερο.

«Έχω αμειφθεί δυσανάλογα για το έργο που παρουσίασα και προσέφερα, ενώ πολλοί άλλοι δουλεύουν εξίσου σκληρά για να επιζήσουν», έγραψε.

«Γι ‘αυτό και υποστηρίζω ένα φορολογικό σύστημα στο οποίο, αν έχετε περισσότερα χρήματα, αντίστοιχα θα πληρώνετε ένα υψηλότερο ποσοστό σε φόρους. Και νομίζω ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από ό,τι σήμερα, και αυτό περιλαμβάνει και τη Mελίντα [σ.σ: την συζυγό του] και εμένα», έγραψε.

Σε μια εκδήλωση τον Νοέμβριο, ο Γκέιτς εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον φόρο περιουσίας που πρότειναν οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς.

Στην ανάρτησή του είπε ότι δεν θα λάβει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τις διάφορες προτάσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κόμματος.

«Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε το φορολογικό μας σύστημα πιο δίκαιο, χωρίς να θυσιάσουμε το κίνητρό μας για καινοτομία», έγραψε.

«Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί μπορούν να πληρώσουν πολύ περισσότερο. Στη δεκαετία του ’70, όταν ο Πολ Αλεν και εγώ ξεκινούσαμε από την Microsoft, οι φορολογικοί συντελεστές ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τον υψηλότερο φόρο που υπάρχει σήμερα! Και όμως αυτό δεν μείωσε επ’ ουδενί το κίνητρό μας να φτιάξουμε μια μεγάλη εταιρεία», κατέληξε με νόημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατα και η 55χρονη Μελίντα Γκέιτς.

Η σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft από την κατοικία της – αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων- μίλησε σε συντάκτρια της ιταλικής Repubblica για τα πάθη της φτώχειας όλου του (υπόλοιπου) κόσμου.

Η πεποίθησή της είναι ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα θα γίνει ταυτόχρονα με τη γυναικεία χειραφέτηση. Η ισότητα, για αυτήν, είναι το «κλειδί».

Δηλώνει δε ότι μόνο και μόνο η ιδιότητά της ως πλουσίας καθιστά τη μεγαλύτερη φορολόγησή της επιβεβλημένη.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «Λέτε ότι όσοι έχουν περισσότερα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Τέτοια θέση δεν είναι και πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ…», η απάντησή της ήταν σαφής:

«Αυτοί που έκαναν την τύχη τους στην Αμερική έχουν επωφεληθεί από τα καλά πανεπιστήμιά της, από την τεχνολογία της και από τις υποδομές της. Εάν αυτά τα πράγματα ωφελούν μόνο τους πλούσιους ανθρώπους, η χώρα δεν μεγαλώνει. Οι κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να εξασφαλιστεί το μέλλον των νέων γενεών», είπε η Μελίντα Γκέιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...