803
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του τόνισε ότι ο στόχος των 100 εκατ. εμβολιασμένων Αμερικανών θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις | REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους τους Αμερικανούς ως την Πρωτομαγιά!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 11:19
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του τόνισε ότι ο στόχος των 100 εκατ. εμβολιασμένων Αμερικανών θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις
|REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους τους Αμερικανούς ως την Πρωτομαγιά!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 11:19

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παλεύει ακόμα να βρει έναν κάποιο βηματισμό στους εμβολιασμούς και ψάχνει τα εμβόλια που είχε παραγγείλει αλλά δεν έρχονται. Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, όμως, υπό την φροντίδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει πάρει μπροστά σε τέτοιο βαθμό, που ως την 1η Μαΐου κάθε Αμερικανός θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Στόχος, όπως είπε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου η χώρα του να γιορτάσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας ως μια ημέρα ανεξαρτησίας από την πανδημία. Οι παραλληλισμοί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα έχει εμβολιάσει –αν θα έχει εμβολιάσει– τον πληθυσμό στα τέλη Σεπτεμβρίου, στενόχωροι δίχως άλλο.

Ηταν το πρώτο διάγγελμα του Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών έβγαλε από την τσέπη του μία κάρτα στην οποία γράφει τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ: «527.726 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι αυτή τη στιγμή. Περισσότεροι θάνατοι από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο του Βιετνάμ και την 11η Σεπτεμβρίου μαζί», είπε.

Στα 24 λεπτά που διήρκεσε το διάγγελμά του στην ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την υπογραφή του στο νομοσχέδιο για το πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων –μία μεγάλη προσωπική του νίκη– εμφανίστηκε αποφασισμένος, αισιόδοξος και συμπονετικός, αλλά και αυστηρός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα δώσει εντολή σε όλες τις πολιτείες να παρέχουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους έως την 1η Μαΐου, «πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. πολίτες. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Ομως, την 50ή ημέρα στην προεδρία, έχουν ήδη εμβολιαστεί 75 εκατ. πολίτες και αναμένεται πλέον ότι θα φτάσει τον αρχικό στόχο σε 10 ημέρες.

Η τεράστια πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού τον κάνει να ελπίζει, σημείωσε, ότι εν μέρει τουλάχιστον, η χώρα θα έχει επανέλθει στην κανονικότητα την ημέρα της εθνικής της εορτής, την 4η Ιουλίου. «Την 4η Ιουλίου οι Αμερικανοί να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας σε μικρές ομάδες γύρω από το μπάρμπεκιου».

Η μάχη για να τερματιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού «απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», προειδοποίησε, υποσχέθηκε όμως αμέσως μετά ότι θα «έρθουν καλύτερες μέρες». Οι ΗΠΑ προσεχώς θα βγουν «νικήτριες από μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές» περιόδους της ιστορίας τους, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ολοι μας χάσαμε κάτι την περίοδο της πανδημίας. Είτε μικρά πράγματα της καθημερινότητας είτε τα σημαντικότερα».

Ο Μπάιντεν ανήγγειλε ακόμη ότι θα αναπτυχθούν άλλοι 4.000 αμερικανοί στρατιωτικοί για να συμβάλουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης, με το σύνολό τους να φθάνει τους 6.000.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της επανόδου στην ομαλότητα τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν τόνισε πως θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των Αμερικανών. «Εάν δεν παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αν τα πράγματα αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλουμε ξανά περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε. «Κάναμε τόσο μεγάλη πρόοδο. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό».

Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό από την ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το 2019 μοιάζουν λες και τραβήχτηκαν άλλη εποχή. Τα τελευταία γενέθλια με φίλους. Οι τελευταίες γιορτές με όλη την οικογένεια», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στις προθέσεις του Λευκού Οίκου είναι να συμμετέχουν στους εμβολιασμούς επαγγελματίες του ευρύτερου πεδίου της υγείας, οδοντίατροι, νοσηλευτές, κτηνίατροι, όπως και φοιτητές ιατρικής.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των τριών εγκεκριμένων εμβολίων 62,5 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ (από το σύνολο των σχεδόν 330 εκατ. κατοίκων τους), ενώ 32,9 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, είτε με τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson είτε με τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Στην ομιλία του, επίσης, ο Μπάιντεν άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, θυμίζοντας ότι επί των ημερών του Τραμπ, η πανδημία αντιμετωπίστηκε «με άρνηση για ημέρες, μετά εβδομάδες, μετά μήνες, ως αποτέλεσμα «περισσότερους θανάτους, περισσότερες μολύνσεις, περισσότερη πίεση».

Ακόμη, ο Δημοκρατικός πρόεδρος μίλησε για την ανησυχητικά μεγάλη αύξηση των εγκλημάτων μίσους εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, απαιτώντας να σταματήσουν.

Ο Τραμπ χαρακτήριζε συχνά τον νέο κορονοϊό «κινεζικό ιό», κάτι που προκάλεσε ενέργειες μίσους συντηρητικών Αμερικανών εναντίον συμπατριωτών τους ασιατικής καταγωγής.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας – χρήση μασκών, τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, σωστή υγιεινή.

«Αν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί, αν το κάνουμε όλοι μαζί, υπάρχει καλή πιθανότητα εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας να βρεθείτε όλοι μαζί στην αυλή σας για να γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας», είπε.

Ορισμένες πολιτείες με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες, όπως το Τέξας, έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ανησυχεί τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...