626
| UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Μπόρις Τζόνσον: Ξεχάστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τα απέκτησε νόμιμα ο Ελγιν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 09:45
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Μπόρις Τζόνσον: Ξεχάστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τα απέκτησε νόμιμα ο Ελγιν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 09:45

Ο Μπόρις Τζόνσον περιγράφεται ως ένας από τους πιο «φιλέλληνες» πολιτικούς που έχουν περάσει από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και όντως είναι. «Είμαι δεινός μελετητής της ελληνικής Ιστορίας και γνωρίζω τον αποφασιστικό ρόλο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην επιτυχία του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας σε αυτή τη ναυμαχία. Οι Αρχαίοι Ελληνες ίδρυσαν τον δυτικό πολιτισμό και μας έδωσαν την επιστήμη, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, την κωμωδία, την τραγωδία, την ποίηση, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη δημοκρατία – για να αναφέρω μόνο ορισμένα», λέει στη συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Πρόκειται, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», για την πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ελληνικό ΜΜΕ –και την πρώτη σε ευρωπαϊκή εφημερίδα!– από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και σε αυτή τη συνέντευξη, στον ανταποκριτή των «Νέων» Γιάννη Ανδριτσόπουλο, ο φιλέλληνας Τζόνσον δηλώνει ότι έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας. Σε μια από τις απαντήσεις του μάλιστα περιγράφει τη σχέση των δύο χωρών με βάση τα… λεμόνια, ανατρέποντας μάλιστα την στερεοτυπική εικόνα που έχουμε για την Ελλάδα ως χώρα πρωτογενούς τομέα: η Βρετανία είναι αυτή που εξάγει εκατομμύρια λεμόνια στην Ελλάδα και οι Ελληνες φτιάχνουν αυγολέμονο, αποκάλυψε ο 56χρονος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είπε ο Τζόνσον:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης με τους ευρωπαίους φίλους μας, η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή για να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν. Το 2021 είναι αναμφίβολα μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Είναι μια εξόχως συναρπαστική στιγμή για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας με τον ελληνικό λαό. Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πραγματικά διεθνής κοινωνία. Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Ελληνες και τους πολίτες άλλων κρατών που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν, κάνει τη Βρετανία και τον κόσμο μας καλύτερους. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χιλιάδων βρετανών πολιτών που έχουν κάνει την Ελλάδα σπίτι τους. Οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μας είναι χτισμένη επάνω σε γερά θεμέλια. Οι κυβερνήσεις μας ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς. Αλλά είναι το μεγάλο εύρος της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας που την καθιστά τόσο σημαντική. Θέλω πολύ να διευρύνω αυτή τη σχέση σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η άμυνα και η κλιματική αλλαγή. Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν! Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα όπως το σουβλάκι και το αβγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα».

Ωστόσο στο ακανθώδες διμερές ζήτημα, αυτό της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει απευθύνει προσωπική έκκληση να επιτρέψει την επανένωση του μνημείου, ο Τζόνσον είναι κάθετα αρνητικός.

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...