296
Ο Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση | REUTERS/Randall Hill/File Photo

Μπάιντεν κατά Τραμπ με φόντο το σκάνδαλο για την πίεση στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 16:03
Ο Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση
|REUTERS/Randall Hill/File Photo

Μπάιντεν κατά Τραμπ με φόντο το σκάνδαλο για την πίεση στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 16:03

Σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ μετατρέπονται οι καταγγελίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε τον ουκρανό ομόλογό του να ερευνήσει ένα σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο γιος του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Την Παρασκευή ο Μπάιντεν απαίτησε από τον Τραμπ να δώσει στη δημοσιότητα το αποµαγνητοφωνηµένο κείµενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να τον πίεσε προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν.

Ο γιος του Μπάιντεν εργαζόταν για ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014, όταν ακόμη ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν αυτές οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε η βούληση του προέδρου Τραμπ να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και να ταπεινώσει τη χώρα μας δεν έχει όρια», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας «τουλάχιστον» ο αμερικανός πρόεδρος να «δώσει στη δημοσιότητα αμέσως το αποµαγνητοφωνηµένο κείµενο της κλήσης, έτσι ώστε ο αμερικανικός λαός να μπορεί να κρίνει από μόνος του».

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) υπέδειξε στις μυστικές υπηρεσίες την τηλεφωνική επικοινωνία. Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι περίπου οκτώ φορές να συνεργαστεί με τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του, στην έρευνα.

Από την πλευρά του ο Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε επιλήψιμη συζήτηση με έναν ξένο ηγέτη. Πολλά στελέχη και από τις δύο χώρες ακούν αυτές τις συνομιλίες εξήγησε, λέγοντας ότι για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε να πει τίποτα που δεν πρέπει να ειπωθεί.

Αυτό όμως που δεν διέψευσε η πλευρά του Τραμπ –και το έκανε μάλιστα με ένα μάλλον κυνικό τρόπο- ήταν ότι είχε επαφές για το συγκεκριμένο θέμα με την ουκρανική πλευρά. Ο Τζουλιάνι απάντησε μάλιστα όσο πιο ευθέως γινόταν σε σχετικό ερώτημα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...