290
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 15:32

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 15:32

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και για την ενίσχυση των δυνάμεων που δρουν στο ανατολικό Αιγαίο ενέκρινε η ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνέχεια των μέτρων που είχε λάβει το ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου, αποφασίστηκε:

  • Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών
  • Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο
  • Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων της Ελλάδας (Frontex – ΝΑΤΟ)

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.

Επιπλέον συζητήθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για τη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα του Μεταναστευτικού αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου, με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που δρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί εξάλλου το Μεταναστευτικό σαν μοχλό πίεσης προς της Ευρώπη, λέγοντας κατ’ επανάληψη ότι αν δεν λάβει κονδύλια θα αφήσει να μετακινηθούν ελεύθερα προς την Ευρώπη περί τα 3 εκατ. άτομα που ζουν στη χώρα του.

Ηταν η τρίτη κυβερνητική σύσκεψη για το Μεταναστευτικό μέσα σε ένα μήνα εν μέσω αύξησης των ροών που προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στις δομές στα νησιά του Αιγαίου αλλά και διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικό είναι ότι από τη Δευτέρα έφτασαν στα νησιά 2.300 άτομα, κυρίως στη Λέσβο και στη Σάμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...