294
«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Δεν θα στείλουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 18:12
«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Δεν θα στείλουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 18:12

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS ή Multi Launch Rocket System), οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία».

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες, δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN, ανέφεραν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου, ο Λευκός Οίκος έχει εγκρίνει το αίτημα που έχει διατυπωθεί ακόμη και από τον ίδιο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσωπικά, για αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν οπλικά συστήματα που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Συγκεκριμένα, ο ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει την προμήθεια συστημάτων MLRS τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν καταιγισμό πυραύλων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 500 χιλιομέτρων.

Ως εναλλακτική λύση εξεταζόταν, κατά το ίδιο δημοσίευμα, το σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), ένα παρόμοιας τεχνολογίας όπλο το οποίο αν και δεν έχει το ίδιο βεληνεκές δράσης (οι ρουκέτες του φτάνουν περίπου στα 300 χλμ) έχει το πλεονέκτημα της ευελιξίας καθώς είναι ελαφρύτερο και μετακινείται πολύ πιο εύκολα.

Η Μόσχα, ωστόσο, είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν περάσει μία «κόκκινη γραμμή» αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με ανάλογο εξοπλισμό, απειλή που πιθανότατα ελήφθη υπόψιν από την Ουάσινγκτον, όπως όλα δείχνουν (περισσότερα εδώ).

Ικανοποίηση στη Μόσχα

Λίγη ώρα μετά τη συγκεκριμένη δήλωση Μπαίντεν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία συστήματα εκτοξευτών πυραύλων που θα μπορούσαν να φθάσουν στη Ρωσία, ήταν «ορθολογική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...