345
Ρώσοι στρατιώτες ανύψωσαν τη σοβιετική σημαία σε μνημείο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μελιτόπολη | EPA/SERGEI ILNITSKY

Μελιτόπολη: Εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο «από εθνικιστές Ουκρανούς»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 14:28
Ρώσοι στρατιώτες ανύψωσαν τη σοβιετική σημαία σε μνημείο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μελιτόπολη
|EPA/SERGEI ILNITSKY

Μελιτόπολη: Εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο «από εθνικιστές Ουκρανούς»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 14:28

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη το πρωί της Δευτέρας στη Μελιτόπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές της πόλης, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Η Μελιτόπολη έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, οι οποίοι κατηγόρησαν το Κίεβο για «τρομοκρατική επίθεση».

«Περίπου στις 8 το πρωί, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πόλης», ανέφεραν οι αρχές της Μελιτόπολης που βρίσκεται κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, κάνοντας λόγο για δύο τραυματίες, «εθελοντές που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια», ηλικίας 25 και 28 ετών.

«Πρόκειται για μια κυνική, τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου, μια ενέργεια που έχει στόχο να εκφοβίσει τους κατοίκους της πόλης μας, μια ενέργεια που είχε στόχο τους αμάχους», κατήγγειλε η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η νέα δήμαρχος της πόλης που διορίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

«Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση και το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι κάτοικοι της Μελιτόπολης δεν θέλουν πλέον καμία σχέση μαζί του, θέλουμε να ζήσουμε μια νέα ζωή, μια άλλη ζωή, μια ειρηνική ζωή», τόνισε η ίδια.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Μελιτόπολη τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις 11 Μαρτίου ο δήμαρχός της, Ιβάν Φεντόροφ, είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρώσους, προτού αφεθεί ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα. Στην πόλη έχει εγκατασταθεί φιλορωσική διοίκηση.

Στις 23 Μαΐου ο Αντρέι Τσεβτσίκ, ο δήμαρχος που διόρισε η Μόσχα στην Ενεργκοντάρ, μια άλλη πόλη της νότιας Ουκρανίας, είχε τραυματιστεί σε έκρηξη μαζί με δύο σωματοφύλακές του.

Σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή έρευνας, «μια αυτοσχέδια βόμβα» είχε τοποθετηθεί στο ντουλάπι με τα ρολόγια του ρεύματος στην είσοδο πολυκατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε εκτιμήσει ότι πρόκειται για «επίθεση» που διέπραξαν «εθνικιστές» Ουκρανοί.

Οι πόλεις Μελιτόπολη και Ενεργκοντάρ βρίσκονται στην ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταληφθεί από τη Μόσχα. Αυτή συνορεύει με τη Χερσώνα που βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, την προσάρτηση της οποίας φαίνεται να σχεδιάζει η Μόσχα.

Η Ρωσία πλέον ελέγχει τις παράκτιες περιοχές στην Αζοφική, γεγονός που της επιτρέπει να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με το ρωσικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News