585
Εκτοξευτής πυραύλων M270 (MLRS). Με το μεγάλο βεληνεκές δράσης, μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη του πολέμου στο Ντονμπάς και όχι μόνο | REUTERS/Ints Kalnins

Το Κίεβο θέλει όπλα που θα αλλάξουν τον πόλεμο αλλά η Μόσχα απειλεί

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2022, 12:59
Εκτοξευτής πυραύλων M270 (MLRS). Με το μεγάλο βεληνεκές δράσης, μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη του πολέμου στο Ντονμπάς και όχι μόνο
|REUTERS/Ints Kalnins

Το Κίεβο θέλει όπλα που θα αλλάξουν τον πόλεμο αλλά η Μόσχα απειλεί

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2022, 12:59

Ετοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα των Ουκρανών για προμήθεια πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές του Κρεμλίνου.

Οπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Λευκός Οίκος έχει ουσιαστικά εγκρίνει το αίτημα που διατυπώνει μετ’ επιτάσεως το Κίεβο και προσωπικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν οπλικά συστήματα που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει ρωσικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο ουκρανός πρόεδρος ζητεί την προμήθεια συστημάτων MLRS (Multi Launch Rocket System) τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν καταιγισμό πυραύλων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 500 χιλιομέτρων! Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), ένα παρόμοιας τεχνολογίας όπλο το οποίο αν και δεν έχει το ίδιο βεληνεκές δράσης (οι ρουκέτες του φτάνουν περίπου στα 300 χλμ) έχει το πλεονέκτημα της ευελιξίας καθώς είναι ελαφρύτερο και μετακινείται πολύ πιο εύκολα.

Το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS δεν έχει το βεληνεκές του MLRS, ωστόσο αρκεί για να μεταφέρει τον πόλεμο στο ρωσικό έδαφος αλλά και να αποκόψει τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων (φωτογραφία αρχείου) Jordan Pix/ Getty Images

Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις στα ανατολικά, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αμφιταλαντεύτηκε επί εβδομάδες για το αν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κιέβου, κυρίως λόγω των ανησυχιών που εκφράστηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε με τα συγκεκριμένα όπλα να πραγματοποιήσει επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Μόσχα, άλλωστε, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «περάσουν κόκκινη γραμμή» αν προμηθεύσουν τα συστήματα στην Ουκρανία.

«Τα αμερικανικά MLRS μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων. Και αν οι Αμερικανοί το κάνουν αυτό, ξεκάθαρα θα περάσουν μια κόκκινη γραμμή και θα καταγράψουμε μια προσπάθεια να προκαλέσουν μια πολύ σκληρή απάντηση από τη Ρωσία», μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Rossiya-1. «Αυτή τη στιγμή, το θέμα εξετάζεται από την προεδρική διοίκηση των ΗΠΑ. Έτσι, τώρα πια δεν μιλάμε καν για τα τακτικά όπλα, αλλά για τα επιχειρησιακά-τακτικά όπλα» υποστήριξε η Ολγα Σκαμπέεβα, εξέχουσα παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης, η οποία παρότι δεν εκπροσωπεί το Κρεμλίνο, θεωρείται ότι όσα αναφέρει αντανακλούν τις θέσεις του…

Ρώσοι αξιωματούχοι, εξάλλου, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οποιαδήποτε απειλή για την πατρίδα τους θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση καθώς και ότι οι δυτικές χώρες συνεχίζοντας να εξοπλίζουν τους Ουκρανούς «καθιστούν τον εαυτό τους νόμιμο στόχο».

Μια ακόμη παράμεττρος στο συγκεκριμένο ζήτημα αφορά το κατά πόσο οι ΗΠΑ αντέχουν το κόστος μιας τέτοιας ενέργειεας, τόσο οικονομικά, όσο και από πλευράς εξοπλισμού των αμερικανικών δυνάμεων.

Κάθε απομάκρυνση από τα υπάρχοντα αποθέματα συνεπάγεται την επανεξέταση των πιθανών επιπτώσεών της στη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Με τις προηγούμενες αναγωγές, ο κίνδυνος ήταν «σχετικά χαμηλός», σχολίασε προσφάτως ο αρχηγός του αμερικανικού Επιτελείου, Μαρκ Μίλεϊ. «Ο στρατός παρακολουθεί “πολύ, πολύ προσεκτικά” για να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα δεν θα πέσουν κάτω από επίπεδα που θα προκαλέσουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Η αμερικανική διστακτικότητα έχει προκαλέσει ανυπομονησία στην ουκρανική πλευρά καθώς το Κίεβο εκτιμά πως μόλις οι ΗΠΑ κάνουν το πρώτο βήμα, τότε γρήγορα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, με τη Βρετανία να είναι ήδη σε κατάσταση αναμονής.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Ντμίτρο Κουλέμπα όταν ρωτήθηκε προσφάτως για τις άμεσες ανάγκες της χώρας του: «Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την Ουκρανία, όπλα, όπλα και πάλι όπλα» είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η φράση που απεχθάνομαι είναι “το επεξεργαζόμαστε”. Τη μισώ. Θέλω να ακούω είτε “το έχουμε”, είτε “Δεν πρόκειται να συμβεί”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...