457
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία δημοσιογραφικής διαπίστευσης που ταυτοποιεί τον εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του | Facebook / Сергій Гайдай

Ουκρανία: Γάλλος δημοσιογράφος σκοτώθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 17:51
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία δημοσιογραφικής διαπίστευσης που ταυτοποιεί τον εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του
|Facebook / Сергій Гайдай

Ουκρανία: Γάλλος δημοσιογράφος σκοτώθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 17:51

Το θάνατο ενός γάλλου δημοσιογράφου όταν ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν όχημα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ουκρανικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας διακόπηκαν, αφότου ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού επλήγη από ρωσική οβίδα. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, ο οποίος θα ταξίδευε με αυτό το όχημα, συμπλήρωσε.

Μάλιστα ο Γκαϊντάι ανήρτησε μια φωτογραφία διαπίστευσης του εργαζόμενου από τον ουκρανικό στρατό.

Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο τηλεοπτικός σταθμός BFM στον οποίο εργαζόταν ο 32χρονος άνδρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του δημοσιογράφου. «Μοιράζομαι τον πόνο της οικογένειας και των συναδέλφων του στους οποίους απευθύνω τα συλλυπητήριά μου» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του, τονίζοντας, παράλληλα, τη στήριξή του στους δημοσιογράφους «που έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της πληροφόρησης από τα πεδία των μαχών».

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα πως η αναφορά για τον θάνατο του δημοσιογράφου εξεταζόταν από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Από τις ρωσικές Αρχές, πάλι, δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Από την αρχή του πολέμου η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι προηγουμένως δήλωσαν πως ερευνούν το περιστατικό, επίσης μετέδωσαν την πληροφορία για το θάνατο του 32χρονου. Σύμφωνα με μία αναφορά της οργάνωσης οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία ενώ κάλυπταν τον πόλεμο ανερχόντουσαν σε τουλάχιστον επτά.

Και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, καταδίκασε τη «δολοφονία», όπως τη χαρακτήρισε, του δημοσιογράφου.

«Καταδικάζω τη δολοφονία του Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ και ζητώ την έναρξη έρευνας ώστε οι δράστες αυτού του εγκλήματος να εντοπιστούν και να διωχθούν στα δικαστήρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αζουλέ.

«Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται καθημερινά στην Ουκρανία, για να μας ενημερώνουν για την πραγματικότητα του πολέμου, πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε επίθεση», συνέχισε, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά που επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι του ζήτησε, όπως είπε, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ουκρανικές αρχές να επιτρέψουν την επιστροφή της σορού του δημοσιογράφου Φρεντερίκ Λεκλέρκ-Ιμόφ στην οικογένειά του το συντομότερο δυνατόν.

«Μου υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει» είπε η Κολονά, η οποία περιέγραψε τον θάνατο του Γάλλου ως «ένα δράμα που στην πραγματικότητα είναι έγκλημα, αφού μια αυτοκινητοπομπή απομάκρυνσης αμάχων δέχθηκε επίθεση και ένας δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του σκοτώθηκε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...