363
Η υπουργός Εργασίας | Nick Paleologos / SOOC

Αχτσιόγλου: «Δίκαιη επιλογή» οι αλλαγές στις εισφορές

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 10:17
Η υπουργός Εργασίας
|Nick Paleologos / SOOC

Αχτσιόγλου: «Δίκαιη επιλογή» οι αλλαγές στις εισφορές

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 10:17

Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται προς αυτή τη κατεύθυνση, η ευθύνη είναι πλέον στην άλλη πλευρά, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εξέθεσε ακόμη τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων και των ομαδικών απολύσεων.

«Το μπαλάκι ανήκει στην άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός που μίλησε στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά για τα ανοιχτά θέματα που μένουν, είπε ότι το ένα τρίτο έχει κλείσει και άλλο ένα τρίτο έχει συζητηθεί. «Στα διαδικαστικά έχουμε υλοποίηση της τάξης του 80% και μένει το άλλο κομμάτι που αφορά εργασιακά, ενεργειακά και ένα μικρό κομμάτι του δημοσιονομικού κενού» είπε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «δεν θα κλείσουν αυτά τα ζητήματα αν δεν κλείσουν όλα μαζί».

«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων γιατί μόνο από ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας», τόνισε ακόμη η υπουργός και συμπλήρωσε ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων» που ζητεί το ΔΝΤ.

Η απελευθέρωση των απολύσεων, όπως εξήγησε, είναι «μαζικός παράγοντας αύξησης της ανεργίας». Κάλεσε δε και τη ΝΔ να πάρει θέση «για το με ποια πλευρά συντάσσεται».

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υπουργός δήλωσε ότι το νέο σύστημα άλλαξε τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων και όχι τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών. «Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» υποστήριξε, μιλώντας για μια δίκαιη επιλογή.

Στον νόμο υπάρχει πίνακας σημαντικών εκπτώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστήριξε ακόμη η κυρία Αχτσιόγλου για να συμπληρώσει: «Η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό».

Σε ό,τι αφορά τον νέο φορέα, τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον υπουργό θα ξεκινήσει με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί σημαντικά -ακόμη και στο μισό- εντός του έτους.

Για την ανεργία, είπε ότι μειώθηκε στο 23% από το 27% αλλά αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε. «Προφανώς δίνεις τη μάχη για να επανέλθει η οικονομία σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτός είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία» είπε και συμπλήρωσε ότι «μαζί με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ κάνεις και επίθεση στη μαύρη εργασία».

Τέλος, επισήμανε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις ενώ στο τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...