1900
| Reuters

Αχ, Μαρία (Σαράποβα)

Sportscaster Sportscaster 8 Μαρτίου 2016, 09:03

Αχ, Μαρία (Σαράποβα)

Sportscaster Sportscaster 8 Μαρτίου 2016, 09:03

Αυτό το «κάτι πολύ σημαντικό» που είχε να μας πει, κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί. Ολοι περίμεναν πως η πανέμορφη των κορτς, η Μαρία Σαράποβα, θα ανακοίνωνε την αποχώρησή της από το τένις, εξ’ αιτίας ενός χρόνιου τραυματισμού στο αριστερό της αντιβράχιο (το τμήμα του χεριού μεταξύ αγκώνα και καρπού). Από τον Ιούλιο του 2015 αγωνίστηκε σε μόλις τρία τουρνουά – με τελευταίο το Αυστραλιανό Οπεν, τον περασμένο Ιανουάριο. Τελευταίο και… φαρμακερό.

Ντυμένη στα μαύρα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λος Αντζελες, η διάσημη ρωσίδα πρωταθλήτρια -η οποία τον άλλο μήνα κλείνει τα 29- αποκάλυψε οτι βρέθηκε θετική στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας «Meldonium», η οποία χρησιμοποιείται σε αντι-ισχαιμικά φάρμακα, κυρίως στη Ρωσία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, και δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οπως ισχυρίστηκε η ίδια, η καριέρα της -και η υστεροφημία της- κινδυνεύει εξ’ αιτίας ενός mail που δεν άνοιξε. Η Σαράποβα λάμβανε αυτό το σκεύασμα από το 2006, λόγω κληρονομικού διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων, και ήταν καθ’ όλα νόμιμο. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, που μπήκε στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες της WADA (παγκόσμιος οργανισμός κατά του ντόπινγκ).

Στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου ενημερώθηκε -όπως όλοι οι αθλητές- μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, πως ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών τροποποιήθηκε. Πίστεψε ότι οι αλλαγές δεν την αφορούν και δεν πάτησε το σχετικό link. Αλλά συνέχισε να λαμβάνει το φάρμακο, το οποίο -σύμφωνα με τους ειδικούς- αυξάνει την αντοχή των αθλητών, μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης έπειτα από κάποιο τραυματισμό και καταπολεμά το στρες…

Αφού απολογήθηκε στους οπαδούς της, ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία: «Εκανα ένα τεράστιο λάθος, απογοήτευσα τους οπαδούς μου, απογοήτευσα το άθλημά μου. Ξέρω ότι θα αντιμετωπίσω κάποιες συνέπειες, όμως δεν θέλω να τελειώσω έτσι την καριέρα μου. Ελπίζω να μου δοθεί κι άλλη ευκαιρία να αγωνιστώ». Και απάντησε με χιούμορ, όταν την ενημέρωσαν για τη φημολογία περί αποχώρησής της από την ενεργό δράση: «Ποτέ δεν θα ανακοίνωνα κάτι τέτοιο σε ένα ξενοδοχείο, στο κέντρο του Λος Αντζελες, με αυτό το άσχημο χαλί»…

Θα την έχει, αυτή τη δεύτερη ευκαιρία; Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ITF (διεθνής ομοσπονδία τένις), αν αποδειχτεί ότι η «Μάσα» έκανε χρήση αυτής της ουσίας για να βελτιώσει τις επιδόσεις της, η ποινή θα είναι έως και τετραετής αποκλεισμός της. Στα 33 της, δύσκολα θα επανέλθει. Διαφορετικά, η τιμωρία θα είναι πιο επιεικής: διετής αν αποδειχθεί πως δεν είχε πρόθεση, μονοετής αν δεν είχε σημαντική ευθύνη ή και ακόμα μικρότερη. Βεβαίως, θα χάσει τους 360 βαθμούς που πήρε στη Μελβούρνη και το έπαθλο των 280.000 δολαρίων. Αλλά, για τη Σαράποβα, αυτά είναι… ψιλά.

GettyImages-514195054
Η Σαράποβα αποχωρεί από τη συνέντευξη Τύπου, βαδίζοντας σκεπτική επάνω σε αυτό «το απαίσιο χαλί» (Getty Images/Ideal Images)

Οπως γνωστοποίησε η IFT αμέσως μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Μαρίας, το επίμαχο δείγμα ελήφθη στη διάρκεια του Αυστραλιανού Οπεν. Για την ακρίβεια, στις 26 Ιανουαρίου. Την ημέρα που η Σαραπόβα έπαιξε στα προημιτελικά του τουρνουά κόντρα στη Σερένα Γουίλιαμς. Αυτό κι αν είναι παιχνίδι της μοίρας. Το τελευταίο της ματς, να είναι με τη Γουίλιαμς…

Η Σερένα είχε νικήσει τη Μαρία για 18η διαδοχική φορά. Από το 2004 και μετά, πάντα τα καταφέρνει απέναντι στη ρωσίδα. Κι όμως, η αντιπαλότητά τους είναι παροιμιώδης. Μάλλον επειδή, όποιος νικάει… στο τένις, χάνει στην αγάπη.

Η πρώτη συνάντηση της κατάξανθης ρωσίδας με τη μαύρη αμερικανή ήταν το 2004 στη Φλόριντα. Η Σερένα βγήκε νικήτρια, όμως -λίγους μήνες μετά- η Σαράποβα πήρε τη ρεβάνς στο Γουίμπλεντον, κατατροπώνοντας την αντίπαλό της. Και τι ρεβάνς… Το (τότε) νούμερο 13 στην παγκόσμια κατάταξη εναντίον του Νο 1. Η Σερένα, η πιο εκδηλωτική από τις δύο, ήταν έξαλλη. Εκτοτε άρχισε η έχθρα μεταξύ των δύο κυριών του τένις, η οποία φούντωσε το 2012. Οταν ο ζεν πρεμιέ των κορτς, ο βούλγαρος Γκριγκόρι Ντιμιτρόφ, εγκατέλειψε τη Σερένα για τη Σαράποβα. Η τριαντάχρονη -τότε- πρωταθλήτρια έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Δήλωσε, μάλιστα, θα το σκεφτεί πολύ, να δείξει ξανά εμπιστοσύνη σε άνδρα.

GettyImages-480907101
Μάρτιος 2014. Μαρία Σαράποβα και Σερένα Γουίλιαμς αλληλοσυγχαίρονται μετά από ματς στη Φλόριντα (Photo by Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images)

Η κατά πέντε χρόνια νεώτερή της Σαράποβα ανταπέδωσε το… χτύπημα έπειτα από μερικούς μήνες, σχολιάζοντας (δημοσίως) τον δεσμό της Γουίλιαμς με τον προπονητή της, Πατρίκ Μουράτογλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με παιδιά.

Ο θρυλικός συγγραφέας βιβλίων γύρω από το τένις, Ματ Κρόνιν, έχει πει για την έχθρα της Σαράποβα με τη Γουίλιαμς: «Είναι σαν να βλέπουμε ξανά Κόνορς εναντίον Μάκενρο, όμως αυτή τη φορά με φούστες».

Η Σαράποβα είχε αρχικά σχέση με τον Αντι Ρόντικ και στη συνέχεια με τον μπασκετμπολίστα Σάσα Βούγιασιτς, με τον οποίο επρόκειτο να παντρευτούν. Τελικά χώρισαν, επικαλούμενοι τα πιεστικά προγράμματά τους. Είχε, επίσης, μια σύντομη περιπέτεια με τον παραγωγό Τσάρλι Εμπερσολ. Το λάθος της ηλταν που τα έφτιαξε με τον τραγουδιστή των Maroon 5, Ανταμ Λεβίν, ο οποίος -αφού χώρισαν- παρομοίασε τη ρωσίδα καλλονή με ένα «νεκρό βάτραχο» στο κρεβάτι. Εννοώντας ότι ήταν μια τεράστια απογοήτευση, ως ερωμένη. Πάντως η Σαράποβα βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του Ντιμιτρόφ.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της εχθρότητας ανάμεσα στις δυο γυναίκες, αρκεί ένα περιστατικό που συνέβη το 2013. Στο περιθώριο μιας συνέντευξής της στο περιοδικό Rolling Stone, η Σερένα μιλούσε στο τηλέφωνο με την αδελφή της και κορόιδευαν μία αντίπαλο -τη Σαράποβα- η οποία αρχίζει κάθε δήλωσή της λέγοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενη. Είμαι τόσο τυχερή»…

 

GettyImages-450270720
Ιούνιος 2014. Εκθαμβωτική η Μαρία Σαράποβα ποζάρει με το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός με φόντο των Πύργο του Αϊφελ (Photo by Clive Brunskill/Getty Images/Ideal Images)

Η Σερένα έλεγε στο τηλέφωνο ότι είναι τόσο βαρετή, ώστε «κανείς δεν πρόκειται να την καλέσει σε πάρτι». Και πως «αν θέλει να είναι με έναν άκαρδο άντρα, ας είναι». Πού να το φανταστεί, η Γουίλιαμς, οτι η τηλεφωνική συνομιλία της θα ηχογραφηθεί και θα δημοσιοποιηθεί.

Στα τέλη του 2006, η Σαράποβα έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη τενίστρια στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψε οκταετές συμβόλαιο με την Nike, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ (πουλάει τη σειρά ρούχων για τένις που φέρουν το όνομά της αλλά και την υπογραφή της, καθώς τα έχει σχεδιάσει η ίδια). Το πρώτο διαφημιστικό της συμβόλαιο -με τη Nike- η Μαρία το υπέγραψε όταν ήταν 11 ετών.

Βεβαίως, πολλές από τις χορηγικές ή διαφημιστικές συμφωνίες που την έκαναν πάμπλουτη, τις οφείλει και στη μεγάλη επιτυχία που έχει στους άντρες. Πέρα από την εξωτική ομορφιά, τις τέλειες αναλογίες των 188 εκατοστών της και το σεξ απίλ της, τη λατρεύει και ο φακός. Και εκείνη, του παραδίνεται σε κάθε ευκαιρία.

Αυτή τη μεγάλη αλήθεια, την επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Το 2014, η Σαράποβα είχε συνολικά έσοδα 24,4 εκατ. ευρώ. Από τα έπαθλα των αγώνων της, προήλθαν μόλις τα 2,4 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ ήταν από χορηγίες. Την ίδια χρονιά, η Σερένα Γουίλιαμς κέρδισε -συνολικά- 22 εκατ. ευρώ. Τα μισά από αυτά (11 εκατ. ευρώ) από κατακτήσεις διαφόρων τουρνουά.

Το 2015, σύμφωνα με το Forbes, η Σαράποβα κέρδισε 6,7 εκατ. δολάρια στα γήπεδα, και ακόμη 23 εκατομμύρια έξω από αυτά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα συμπεριλήφθη στους 20 υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές της δεκαετίας – και ήταν η μοναδική γυναίκα της λίστας! Το Forbes την κατέταξε στη 18η θέση και εκτίμησε οτι τα έσοδά της τα τελευταία 10 χρόνια υπολογίζονται σε 250 εκατ. δολάρια.

Η Porsche τη διάλεξε για πρωταγωνίστρια του σποτ που δημιούργησε για την προώθηση του νέου διαδικτυακού τόπου της. Τα πολυτελή αυτοκίνητά της δίνουν τροφή για όνειρα, όπως περηφανεύεται η διαφήμιση, ακριβώς όπως και η πανύψηλη αθλήτρια. Την Porsche 911 που οδηγεί η ίδια η Σαράποβα (η οποία λατρεύει τα γερμανικά αυτοκίνητα), της τη χάρισε η αυτοκινητοβιομηχανία.

GettyImages-467453642
Η Σαράποβα ποζάρει πλάι σε μία Porsche, έναν από τους βασικούς χορηγούς της (Photo by Gustavo Caballero/Getty Images for Haute Living/Ideal Images)

Η Porsche είναι η πιο επικερδής στον κόσμο, όμως το 85% των πελατών της είναι άνδρες. Χρόνια αναζητούσε έναν τρόπο προώθησης που να κάνει «κλικ» στις γυναίκες. Τα στελέχη της θεώρησαν οτι μία πανέμορφη και δυναμική αθλήτρια θα διορθώσει αυτή τη… φυλετική ανισορροπία. Και; Τα κατάφερε; Ανέλπιστα καλά. Οι γυναίκες – πελάτες της Porsche αυξήθηκαν, από το 15% στο 19%.

Η Σαράποβα έγινε «αστέρι» σε χρόνο – ρεκόρ (και) λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που έχει στην dolce vita. Είναι το ιδανικό πρότυπο για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας. Εγινε το πρόσωπο της ελβετικής μάρκας ρολογιών TAG Heuer και του αμερικανικού οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co. Οι σχεδιαστές του δημιούργησαν μια ξεχωριστή σειρά κοσμημάτων, ειδικά για τη Σαράποβα, τα οποία -σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου- η Μαρία υποχρεούται να φορά σε όλους τους σημαντικούς αγώνες της.

Αλλά η ομορφιά δεν έχει μόνο τα τυχερά της. Το 2008 συνελήφθη στις ΗΠΑ ένας νεαρός αθλητής, ο Λέοναρντ Τέιλορ, ο οποίος ομολόγησε οτι είχε σκοπό, αφού την παντρευτεί, να σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της. Για να μην του την πάρει ποτέ κανείς…

To 2010, το οικονομικό περιοδικό Forbes την κατέταξε στη λίστα των celebrities που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.

H Μαρία Σαράποβα γεννήθηκε στην πόλη Νιάγκαν της Ρωσίας (περιοχή της Σιβηρίας), τον Απρίλιο του 1987. Ενα χρόνο νωρίτερα, οι γονείς της είχαν μετεγκατασταθεί εκεί -από τη Λευκορωσία όπου ζούσαν- εξαιτίας του πυρηνικού ολέθρου στο Τσέρνομπιλ. Σε ηλικία 7 ετών πήγε στις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε μαθήματα αντισφαίρισης στην Ακαδημία του Νικ Μπολετιέρι, στη Φλόριντα. Η μητέρα της, η οποία δυσκολεύτηκε να πάρει τη βίζα, πήγε να τη συναντήσει δύο χρόνια αργότερα.

Αυτό το ταξίδι από τη Σιβηρία στις ΗΠΑ, που άλλαξε τη ζωή της, το οφείλει στη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, τον θρύλο του γυναικείου τένις. Οταν η Μαρία ήταν έξι ετών, έτυχε να τη δει σε ένα κορτ στο Σότσι. Πρότεινε αμέσως στους γονείς της πιτσιρίκας να τη στείλουν στις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα θα τα κανόνιζε εκείνη.

GettyImages-505737138
22 Ιανουαρίου, Μελβούρνη. Ισως το τελευταίο ματς στην καριέρα της (Photo by Michael Dodge/Getty Images/Ideal Images)

Η Μαρία, αν και έκτοτε ζει μονίμως στις ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες, διατήρησε τη ρωσική υπηκοότητα. Μάλιστα, έγινε η πρώτη αθλήτρια που παρήλασε με τη ρωσική σημαία στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Από το 1952, που η Ρωσία συμμετέχει στους Αγώνες, οι σημαιοφόροι ήταν πάντα άντρες.

Στις αρχές του 2000 η Σαράποβα έκανε αίσθηση. Είχε την ομορφιά της Κουρνίκοβα, αλλά έπαιζε πολύ καλύτερα από εκείνη. Επιπλέον, είχε… κότσια. Μόλις στα 17 της, το 2004, νίκησε την Γουίλιαμς στον τελικό του Γουίμπλεντον. Εγινε, έτσι, η τρίτη νεώτερη νικήτρια στο τουρνουά, μετά την Ντοντ και την Χίνγκις. Ακολούθησαν, ένα τρόπαιο στο Αμερικανικό Οπεν, ένα στο Αυστραλιανό και δυο στο Ρολάν Γκαρός, φτάνοντας τα πέντε Γκραν Σλαμ.

Και τι θα απογίνει, τώρα, η Μαρία, αν της κόψουν το τένις; Εχει προνοήσει. Πάντοτε δήλωνε οτι θα βαριόταν αφόρητα, να σχολιάζει αγώνες για την τηλεόραση ή να παραδίδει μαθήματα σε παιδιά πλουσίων. Ετσι, έγινε -και- επιχειρηματίας. Το 2012 λάνσαρε τα Sugarpova, τα γλυκά που έχουν σχήμα μπαλάκια του τένις ή χείλια, ενώ ακολούθησαν οι σειρές ρούχων και αξεσουάρ με το όνομά της. Ξόδεψε 500.00 δολάρια από την περιουσία της για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, που πούλησε online 30.000 σακουλάκια με γλυκά, τους πρώτους έξι μήνες. Η Σαράποβα δεν πρόκειται να πάει χαμένη…

ΥΓ. Τρεις από τους μεγαλύτερους χορηγούς της Μαρίας Σαράποβα, η Nike, η Τag Heuer και η Porsche, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διακόπτουν τη συνεργασία τους με την αθλήτρια στον απόηχο της ανακοίνωσης από την ίδια ότι βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. «Είμαστε θλιμμένοι και έκπληκτοι από την είδηση. Αποφασίσαμε να διακόψουμε τη σχέση μας με την Μαρία όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Νike, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλες εταιρίες, με την Tag Heuer μάλιστα να τονίζει ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, η οποία είχε λήξει στα τέλη του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...