604
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα | INTIMEnews

Αβραμόπουλος: «Επιστρέφω στην Ελλάδα και την ελληνική πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 15:26
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα
|INTIMEnews

Αβραμόπουλος: «Επιστρέφω στην Ελλάδα και την ελληνική πολιτική»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 15:26

Την επιστροφή του στον πολιτικό στίβο της χώρας ανακοίνωσε ο απερχόμενος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ευχαριστώντας τον κ. Παυλόπουλο για την υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων «αποχαιρετισμού των όπλων» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- καθώς σε έναν μήνα από σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέφει, όπως είπε, στην Ελλάδα και την ελληνική πολιτική.

«Κύριε Πρόεδρε, ήταν μεγάλη ευθύνη και θέλω σήμερα να εκφράσω προς στο πρόσωπό σας και μέσω υμών στην πατρίδα μου την ευγνωμοσύνη μου για την ανάθεση αυτής της αποστολής πριν από πέντε χρόνια […] Τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι ναι μεν ήμουν ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό -όπως σας είπα- ήταν το χρέος μου», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο για να συμπληρώσει:

.«Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών».

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εν μέσω της δραματικής αύξησης των ροών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρότασή του, κατά την τελευταία συνάντηση της Μάλτας, σε Γαλλία και Γερμανία «να πραγματοποιήσουμε από κοινού μια αποστολή στην Τουρκία και στην Ελλάδα, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνεννόησης, της δήλωσης που έχει γίνει». 

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σουηδή Επιτροπος που τον διαδέχεται, θα συνεχίσει στα ίδια χνάρια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στην παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τραγικό γεγονός τον χαμό της αφγανικής καταγωγής γυναίκας στον καταυλισμό της Μόριας.

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και που στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας και προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού της είναι ένα τραγικό γεγονός για το οποίο λυπούμαστε βαθιά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν την ήδη μεγάλη πίεση στα νησιά, δημιουργώντας «μη βιώσιμες συνθήκες».

«Η Επιτροπή παραμένει διαθέσιμη να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές κατεπειγόντως έτσι ώστε να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης», σημείωσε, χαιρετίζοντας τα μετρά που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την «ικανότητα υποδοχής», δεδομένων των αυξημένων προσελεύσεων.

«Αυτά», τόνισε, «περιλαμβάνουν επιπλέον μεταφορές στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και χρηματοδότηση από την ΕΕ, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην ενδοχώρα καθώς και αύξηση των επιστροφών από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», τόνισε.

Η κυρία Αντρέεβα επιβεβαίωσε εξάλλου ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ο απερχόμενος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Σεχόφερ και της Γαλλίας, Kριστόφ Καστανέρ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την βοήθειά μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες», κατέληξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...