540
Διαδηλωτής στην Ατλάντα διαμαρτύρεται για τον φόνο του Ρεϊσάρντ Μπρουκς | REUTERS/Elijah Nouvelage

Ατλάντα: Νέο κύκλο διαδηλώσεων άνοιξε φόνος Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 09:24
Διαδηλωτής στην Ατλάντα διαμαρτύρεται για τον φόνο του Ρεϊσάρντ Μπρουκς
|REUTERS/Elijah Nouvelage

Ατλάντα: Νέο κύκλο διαδηλώσεων άνοιξε φόνος Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 09:24

Αυτό ακριβώς που διατρανώνουν οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ, ότι η –πολλές φορές θανάσιμη– αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών δεν είναι σύμπτωση, απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο διαδηλώσεων και ταραχών.

Αφορμή άλλος ένας θάνατος Αφροαμερικανού, αυτή τη φορά στην Ατλάντα, από πυρά αστυνομικών, κάτω από συνθήκες που καταγράφηκαν σε πολλαπλά βίντεο.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο, με θύμα τον 27χρονο Ρεϊσάρντ Μπρουκς στον χώρο ενός εστιατορίου Wendy’s.

Ο Μπρουκς ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και γιόρταζε τα γενέθλια της κόρης του, ανέφεραν δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια. Η αστυνομία υποστήριξε ότι ήταν μεθυσμένος και γι’ αυτό τα στελέχη της αποφάσισαν να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με καταγγελίες, κοιμόταν στο αυτοκίνητό του, όταν κάποιοι κατήγγειλαν ότι ένας Αφροαμερικανός κοιμάται σε αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, οι αστυφύλακες έσπευσαν στο σημείο και τον τράβηξαν έξω από το όχημα, χωρίς να ρωτήσουν αν είναι δικό του ή όχι.

Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα taser (όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης) από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να τον ακινητοποιήσει.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας taser. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Aλλο βίντεο, από τις κάμερες του εστιατορίου, δείχνει τον Μπρους και να κινείται κατά τρόπο που μπορεί να αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιούσε το taser εναντίον ενός από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν προτού αυτός κάνει χρήση του όπλου του και ο νεαρός πέσει νεκρός.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια Μπρουκς επισήμαναν ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα βία ακόμη κι αν είχε χρησιμοποιήσει το taser, ένα (κατά κανόνα) μη θανατηφόρο όπλο.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από πυρά πυροβόλου όπλου που χτύπησαν τον Μπρουκς στην πλάτη. Ο νεαρός Αφροαμερικανός πέθανε από την ακατάσχετη αιμορραγία και τα τραύματα στα όργανά του.

Ο 27χρονος Ρεϊσάρντ Μπρουκς

Εν τω μεταξύ, η δήμαρχος της Ατλάντα, Κίσα Λανς Μπότομς, ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση που της υπέβαλε η Ερικα Σιλντς, η αρχηγός της αστυνομίας.

Η Σιλντς, λευκή που ήταν στο αξίωμα από τον Δεκέμβριο του 2016, θα αντικατασταθεί από τον Ρόντνι Μπράιαντ, Αφροαμερικανό αξιωματικό της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ατλάντας επιβεβαίωσε ότι αποτάχθηκε ήδη το στέλεχός της που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε τον Μπρουκς. Ο δεύτερος αστυνομικός τέθηκε σε αναγκαστική άδεια. Οι Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δύο αστυνομικών, οι οποίοι είναι αμφότεροι λευκοί.

Αργότερα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο εστιατόριο, που καιγόταν για πάνω από 45 λεπτά, προτού φθάσουν επιτόπου οχήματα της πυροσβεστικής.

Αλλοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Διαπολιτειακή Οδό 75 και σταμάτησαν την κυκλοφορία, μέχρι η αστυνομία, χρησιμοποιώντας πολλά περιπολικά, να τους εμποδίσει και να αποκαταστήσει την κίνηση των οχημάτων.

Ο θάνατος του Ρεϊσάρντ Μπρουκς από σφαίρες της αστυνομίας καταγράφηκε έπειτα από δύο εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...