606
Εισέρχεστε σε απελευθερωμένη από αστυνομία περιοχή, λέει η πινακίδα στο Σιάτλ | Τwitter

Το «πείραμα» του Σιάτλ: «Απελευθέρωσαν» γειτονιά από την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2020, 07:00
Εισέρχεστε σε απελευθερωμένη από αστυνομία περιοχή, λέει η πινακίδα στο Σιάτλ
|Τwitter

Το «πείραμα» του Σιάτλ: «Απελευθέρωσαν» γειτονιά από την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2020, 07:00

«Αυτόνομη ζώνη» δημιουργήθηκε σε μία γειτονιά του Σιάτλ, της μεγαλούπολης στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, έπειτα από πολυήμερες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με αφορμή τον φόνο του Φλόιντ. Στο πολιτικό πλαίσιο που ευνόησε την «απελευθερωμένη από αστυνομία» και έννομη τάξη «νησίδα» των «αυτονομιστών» δεσπόζουν οι κόντρες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την ντόπια ηγεσία των Δημοκρατικών, η οποία κατέχει διάφορα τοπικά αξιώματα.

Οι αρχές της Πολιτείας Ουάσινγκτον αντέδρασαν μόλις ο Τραμπ απείλησε να «επανακαταλάβει», όπως γράφει το BBC, μία περιοχή του Σιάτλ την οποία κατάφεραν να «ελέγξουν» οι διαδηλωτές, όταν αποχώρησαν από εκεί οι αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης και η δήμαρχος κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι οποιαδήποτε κίνηση «εισβολής στην πόλη» θα είναι παράνομη. Η θέση του αμερικανού προέδρου είναι ότι η πόλη έχει καταληφθεί από «ντόπιους τρομοκράτες».

Η εν λόγω γειτονιά ονομάστηκε Chaz από τους νέους «ελεγκτές» της, επειδή Chaz είναι βραχυγραφία της φράσης «Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ». Εκατοντάδες νεαροί συνέρρευσαν εκεί για να γιορτάσουν την «απελευθέρωσή» της και έκτοτε διαδηλώνουν ειρηνικά και παρακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων και κατά της αστυνομικής βίας αφορά την «αποδυνάμωση της αστυνομίας». Ο Τραμπ έχει προτρέψει τις κατά τόπους αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον των διαδηλωτών, ενώ παρουσίασε και προτάσεις μεταρρύθμισης της αστυνομίας. Μία από αυτές αφορά τη μεγαλύτερη χρηματοδότησή της, με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση και τη θέσπιση εθνικής γραμμής όσον αφορά την άσκηση νομίμου βίας. Απέρριψε, δε, κάθε αίτημα για «αποδυνάμωση».

Το Chaz δημιουργήθηκε στο ανατολικό μέρος του Σιάτλ ύστερα από τις βίαιες συγκρούσεις των νεαρών με την αστυνομία. Για την καταστολή τους οι τοπικές αρχές είχαν στείλει αρχικά την Εθνοφυλακή και είχαν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάηκαν αυτοκίνητα και λεηλατήθηκαν καταστήματα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η τοπική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και αντιμετώπισε με βιαιότητα τους νεαρούς. Τότε κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου κατηγόρησαν την αστυνομία για υπερβολική άσκηση βίας. Ακολούθησαν ανάλογες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και τελικά η αποχώρηση της αστυνομίας.

Νεαρόκοσμος συγκεντρώνεται για να απολαύσει τη θέα του κατειλημμένου ανατολικού αστυνομικού τμήματος του Σιάτλ, από το κτίριο του οποίου κρέμεται ένα τεράστιο αντεξουσιαστικό πανό (Twitter)

Η κατειλημμένη από τους νεαρούς «αυτονομιστές» περιοχή εκτείνεται σε έξι οικοδομικά τετράγωνα του Capitol Hill, γειτονιάς που περιλαμβάνει και το ανατολικό αστυνομικό τμήμα της πόλης. Σε αυτό οι νεαροί έχουν κρεμάσει ένα πανό που καταλαμβάνει όλη την πρόσοψη του κτιρίου. Τα αιτήματά τους αφορούν «αποχρηματοδότηση της αστυνομίας», ώστε να δαπανηθούν περισσότερα κεφάλαια στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και άρση των ποινικών διώξεων κατά αυτών των ιδίων.

  • Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τους στο Chaz, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, έχουν ατμόσφαιρα φεστιβάλ, αφού περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, αναγνώσεις ποίησης και παρακολούθηση συναυλιών. Στους συμμετέχοντες, γράφουν, προσφέρονται δωρεάν αναψυκτικά, νερά, απολυμαντικά και αντηλιακά. Στα αρνητικά της υπόθεσης, σημειώνει το BBC, η παρουσία κάποιων ενόπλων στα σημεία εισόδου του Chaz, οι οποίοι κάνουν έλεγχο ταυτοτήτων στους εισερχομένους…

Με τα τουίτ του ο Τραμπ «απείλησε» τους Δημοκρατικούς του Σιάτλ ότι αν δεν λάβουν μέτρα, θα αναγκαστεί να επέμβει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τους νεαρούς «ντόπιους τρομοκράτες». Η απάντηση του τοπικού κυβερνήτη ήταν ότι ο Τραμπ είναι ανίκανος να κυβερνήσει τις ΗΠΑ, ενώ η δήμαρχος του Σιάτλ τού διεμήνυσε να «κρυφτεί στο μπούνκερ».

Ο μοναδικός τρόπος τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να μεταχειριστεί για να επέμβει στο Σιάτλ (ή όπου αλλού στις ΗΠΑ) είναι η επίκληση του νόμου περί εξέγερσης, ενός νόμου του 19ου αιώνα. Με αυτόν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει νομίμως τα ηνία και με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της τάξης. Κατά το παρελθόν ο εν λόγω νόμος χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ’50 και τη δεκαετία του ’60 από τρεις διαφορετικούς προέδρους, για την καταστολή ταραχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...