409
Διαδηλωτής με κινητό στο χέρι σε πορεία στην Ουάσινγκτον προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ | REUTERS/Jonathan Ernst

Τα smartphones δίκοπο μαχαίρι στα χέρια των διαδηλωτών για τον Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2020, 13:10
Διαδηλωτής με κινητό στο χέρι σε πορεία στην Ουάσινγκτον προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Τα smartphones δίκοπο μαχαίρι στα χέρια των διαδηλωτών για τον Φλόιντ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2020, 13:10

Στη περίφημη αναπαράσταση του τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία ώρα της σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, οι New York Times βασίστηκαν σε υλικό από τουλάχιστον δύο περαστικούς που κατέγραψαν τα γεγονότα με τα κινητά τους, πέρα από τις κάμερες ασφαλείας.

Οσο και αν οι Αρχές ενδεχομένως προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την εκδοχή τους και να συσκοτίσουν τα πράγματα, το οπτικό υλικό δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας: ο θάνατος του Αφροαμερικανού δεν ήταν ατύχημα.

Ο Φλόιντ δεν ήταν η πρώτη περίπτωση Αφροαμερικανού ο θάνατος του οποίου καταγράφηκε από κάποιο κινητό ή κάμερα, συχνά κατά τύχη. Ενα από τα πολλά δείγματα ήταν η δολοφονία του Αμάντ Αρμπερι ενώ έκανε τζόκινγκ, για την οποία κατηγορούνται δύο λευκοί άνδρες με ακραίο παρελθόν.

Τρεις και πλέον εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, με τις διαδηλώσεις να επιμένουν, τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από βίντεο που δείχνουν τα γεγονότα από κάθε οπτική γωνία. Οι διαδηλωτές, τα συνθήματα, οι βανδαλισμοί, αλλά και η στάση της αστυνομίας που είναι πολλές φορές παράνομη ή υπερβολικά βίαιη, καταγράφονται δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο από δεκάδες ανθρώπους.

Το «όπλο» στα χέρια των πολιτών δημοσιογράφων (ή ακόμη και των επαγγελματιών) είναι το smartphone. Χωρίς τα κινητά, ο παλμός των κινητοποιήσεων δεν θα μπορούσε να βγει με τόση καθαρότητα προς τα έξω.

Στις ΗΠΑ η βιντεοσκόπηση της αστυνομίας όχι απλά δεν είναι παράνομη, αλλά είναι κατοχυρωμένη δια νόμου, γράφει η Telegraph. Τα βίντεο των τελευταίων ημερών δείχνουν όμως μια άλλη, ανησυχητική εικόνα: η αστυνομία στοχεύει κατευθείαν στους πάσης φύσεως εικονολήπτες.

Η ατελείωτη ροή των βίντεο ενέχει πάντως και κινδύνους από τη διάδοση παραπλανητικών ή κατασκευασμένων πληροφοριών. Επιπλέον, σημειώνει η Telegraph, υπάρχει το ηθικό δίλημμα ανάμεσα στα οφέλη από την καταγραφή και, από την άλλη πλευρά, στο ρίσκο που παίρνουν οι διαδηλωτές από την καταγραφή της εικόνας τους σε (συνήθως πολλαπλά) βίντεο.

Δεν αποκλείεται βέβαια το οπτικό υλικό να γίνει όπλο στα χέρια των Αρχών κατά των διαδηλωτών. Υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ, όπως η πολιτειακή αστυνομία και το FBI, έχουν μάλιστα στη διάθεσή τους προηγμένο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει πρόσωπα σε βίντεο σκανάροντας τα κοινωνικά δίκτυα που άθελά τους παρέχουν πολύ και καλής ποιότητας υλικό.

Οι συστάσεις των ακτιβιστών είναι απλές. Αποφεύγετε την κινηματογράφηση προσώπων και ζητάτε την άδεια για την κινηματογράφηση. Ακόμη καλό θα ήταν να αλλοιώνονται τα πρόσωπα ή άλλα σημάδια (όπως τα τατουάζ) αν το οπτικό υλικό δημοσιευτεί στα κοινωνικά δίκτυα. Μέσα σε όμως σε διαδηλώσεις και πορείες που γίνονται εν βρασμώ ψυχής, πόσο αυτές οι συστάσεις μπορούν να τηρηθούν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...