835
Διαδηλώτρια στη Μινεάπολη κρατάει πανό που αναγράφει «Απo-χρηματοδοτήστε την Αστυνομία» | Reuters

ΗΠΑ: Σαρώνει όλη τη χώρα το κίνημα «Defund The Police»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 09:30
Διαδηλώτρια στη Μινεάπολη κρατάει πανό που αναγράφει «Απo-χρηματοδοτήστε την Αστυνομία»
|Reuters

ΗΠΑ: Σαρώνει όλη τη χώρα το κίνημα «Defund The Police»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 09:30

«Defund the Police», δηλαδή αυτολεξεί, «Απo-χρηματοδοτήστε την Αστυνομία».

Αυτό είναι το σύνθημα που ακούγεται όλο και περισσότερο από τους διαδηλωτές στους δρόμους των περισσότερων αμερικανικών πόλεων.

Ενα σύνθημα που έγραψαν ακόμα και πάνω στην άσφαλτο σε κεντρικό δρόμο της Ουάσινγκτον, το περασμένο Σάββατο, στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Αμερική στη μνήμη του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους είναι η ραγδαία μείωση των κονδυλίων που δίνονται ετησίως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα αστυνομικά σώματα – μιλάμε για πολλά (και εν μέρει αδικαιολόγητα) δισ. από τον κρατικό κορβανά.

Πράγματι, οι δαπάνες για την αστυνομική επιτήρηση της αμερικανικής κοινωνίας έχουν τριπλασιαστεί σε σταθερές τιμές μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Πάνω από 115 δισ. δολάρια δίνονται κάθε χρόνο… απλόχερα στην αστυνομία και παρά το γεγονός ότι το έγκλημα έχει μειωθεί από τη δεκαετία του ’90, πλησιάζοντας τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ΄80.

Το 2000, φέρ’ ειπείν, το αντίστοιχο ποσό ήταν 80 δισ. δολάρια, ενώ πριν ακριβώς 30 χρόνια, το 1990 το ποσό αυτό ήταν στο μισό, δηλαδή 60 δισ. δολάρια, όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα του Bloomberg.

Στο πλευρό των χιλιάδων διαδηλωτών στέκονται και διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Νάταλι Πόρτμαν, η οποία με δήλωσή της ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει σθεναρά το κίνημα «Defund The Police» και αφού πρώτα παραδέχθηκε ότι αρχικά το φοβόταν λόγω του «λευκού προνομίου» της.

Η 38χρονη ηθοποιός μοιράστηκε στο Instagram την περασμένη Δευτέρα ένα ποστ με λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με το γιατί υποστηρίζει την απο-χρηματοδότηση της αμερικανικής αστυνομίας:

«Όλη μου τη ζωή, η αστυνομία με έκανε να νιώθω ασφαλής. Αλλά αυτό είναι ακριβώς το επίκεντρο του “λευκού προνομίου” μου. Η αστυνομία με κάνει σαν λευκή γυναίκα να νιώθω ασφαλής, ενώ οι μαύροι φίλοι, η οικογένεια και οι γείτονές μου αισθάνονται το αντίθετο: η αστυνομία τούς κάνει να νιώθουν τρόμο».

Προσθέτοντας ακόμα ότι «η αστυνομία είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου για τους μαύρους σε αυτήν τη χώρα».

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι πρότυπα και μέρος του συστήματος υπερβολικής αστυνόμευσης των μαύρων Αμερικανών. Οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδωσαν», τόνισε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Μινεάπολη, όπου ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε στα χέρια της αστυνομίας, «είναι μία από τις πιο προοδευτικές αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, έχοντας υποβληθεί σε εκτεταμένη εκπαίδευση κατά της προκατάληψης».

«Νιώθω ευγνώμων απέναντι τους ηγέτες που μας έχουν κάνει να αμφισβητήσουμε το status quo. Μας έκαναν να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να είναι ένας κόσμος στον οποίο επενδύουμε στην περίθαλψη ανθρώπων (στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον) – αντί να τιμωρούν χρησιμοποιώντας όλα τα χρήματά μας. Στην ηλικία μου, όταν το ένστικτό μου αντιδρά, καταλαβαίνω ότι κάτι γίνεται λάθος. Το σύστημα που με κάνει να νιώθω άνετα είναι λάθος », τονίζει η ηθοποιός.

«Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το κίνημα θέλει να απαλλαγεί εντελώς από την αστυνομία, στην πραγματικότητα σημαίνει “μείωση των προϋπολογισμών της αστυνομίας (και εξουσίας) σε τοπικό και κρατικό επίπεδο και επένδυση αυτών των χρημάτων απευθείας σε φτωχές κοινότητες εγχρώμων μέσω δημόσιων υπηρεσιών”», συμπλήρωσε η Πόρτμαν, καταλήγοντας: «Μπορείτε να επιτύχετε αλλαγές στην πόλη σας με την υποβολή αιτημάτων σε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για απόρριψη προϋπολογισμών με διευρυμένες και στρατιωτικοποιημένες παροχές στην  αστυνομία».

Ο Τζον Ολιβερ εξηγεί το σκεπτικό πίσω από το «Defund The Police»

Στο πλευρό του κινήματος τάσσεται και ο βρετανός παρουσιαστής Τζον Ολιβερ, ο οποίος αφιέρωσε όλη την προ ημερών 30λεπτη εκπομπή του στο πώς η αμερικάνικη αστυνομία έχει μετατραπεί σε εργαλείο κρατικής βίας και πώς πρέπει να αλλάξει αυτό, διαμέσου της απο-χρηματοδότησής της.

Ο 43χρονος παρουσιαστής εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν οφειλόταν σε τέσσερις «κακούς» αστυνομικούς που «ξέφυγαν για μια στιγμή, καταστρέφοντας το συνολικό κύρος της αστυνομίας».

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό δεν αφορά μεμονωμένους αστυνομικούς. Πρόκειται για μια δομή «βασισμένη στο συστημικό ρατσισμό που αυτή η χώρα καλλιέργησε σκόπιμα, και τώρα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί σκόπιμα και να αντικατασταθεί με μια αστυνομία που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων που εξυπηρετεί πραγματικά», είπε.

Ο Ολιβερ θεωρεί ότι το αίτημα «Defund The Police» δεν έχει σκοπό τη διάλυση κοινωνικών αξιών, αλλά το ακριβώς αντίθετο: δηλαδή την εστίαση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, σε ανθρωπιστικές αξίες που πρέπει να προστατευθούν και όχι να καταλύονται κάθε φορά που η αστυνομία στοχοποιεί και σκοτώνει αθώους ή επιτίθεται βίαια σε όσους ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η ιδέα για τη μη χρηματοδότηση της αστυνομίας δεν έχει σκοπό την εξάλειψή της. Αντ’ αυτού, πρόκειται για την απομάκρυνση από μια στενή αντίληψη περί δημόσιας ασφάλειας που βασίζεται στην αστυνόμευση και την τιμωρία. Πρόκειται για την επένδυση στο πραγματικό δίχτυ ασφαλείας μιας κοινότητας, σε πράγματα όπως η σταθερή στέγη, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι κοινοτικοί οργανισμοί. Η ιδέα είναι ότι ο ρόλος της αστυνομίας μπορεί στη συνέχεια να συρρικνωθεί σημαντικά επειδή δεν θα χρειάζεται να χειρίζεται αστέγους, ούτε κλήσεις ψυχικής υγείας, ή τη σύλληψη παιδιών σε σχολεία, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπου η καλύτερη λύση δεν είναι να εμφανίζεται κάποιος με όπλο. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το κίνημα “Σταματήστε τη χρηματοδότηση της αστυνομίας”, αν πραγματικά σταθείς να την ακούσεις», καταλήγει με νόημα ο 43χρονος βρετανός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...