421
Στο πρόσωπο του Γκαμπριέλ Μπόριτς ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον νέο Ιγκλέσιας των «Ποδέμος», το ΚΚΕ όμως δεν ενθουσιάζεται | REUTERS/Rodrigo Garrido

Αριστερά: Το ΚΚΕ λέει όχι στο χιλιάνικο σομπρέρο του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2022, 14:35
Στο πρόσωπο του Γκαμπριέλ Μπόριτς ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον νέο Ιγκλέσιας των «Ποδέμος», το ΚΚΕ όμως δεν ενθουσιάζεται
|REUTERS/Rodrigo Garrido

Αριστερά: Το ΚΚΕ λέει όχι στο χιλιάνικο σομπρέρο του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2022, 14:35

Κόκκινο χαλί από τη… Χιλή μέχρι τον Περισσό στρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας πως αν το περπατήσει το ΚΚΕ, θα γίνει μαγικό και μαζί θα πετάξουν προς την εξουσία. Ομως από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν στις «Χίλιες και μία νύχτες».

Η νίκη του αριστερού συνασπισμού του 35άχρονου Γκαμπριέλ Μπόριτς χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την Κουμουνδούρου που φαίνεται να αφήνει πίσω το ούτως ή άλλως ξεθυμασμένο πάθος για τους Ποδέμος της Ισπανίας. Η προοπτική των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το σχέδιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», άλλωστε, απαιτεί μια πιο τολμηρή απόπειρα προσέγγισης με το ΚΚΕ. Και η πρόσφατη εξέλιξη στη Χιλή δίνει μια τέτοια ευκαιρία, δεδομένου ότι στον συνασπισμό του «Ευρέος Μετώπου» συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας.

Οπως επισημαίνει ο Λάμπρος Σταυρόπουλος στο «Βήμα της Κυριακής», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει κάτω και έκανε λόγο για «μήνυμα ελπίδας», για «χαρμόσυνη είδηση» και για «αισιοδοξία για τους σκληρούς αγώνες που έρχονται». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης ο οποίος ευχήθηκε «το 2022 στο δρόμο της Χιλής», ενώ ο Νίκος Παππάς έριξε την πρώτη φωτοβολίδα στον ουρανό του Περισσού υποστηρίζοντας μέσω tweet: «Είμαστε περισσότεροι όταν είμαστε μαζί. Ας συνεχίσουμε». Από την ίδια πλατφόρμα είχε προηγουμένως σταλεί και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γκαμπριέλ Μπόριτς, που νίκησε τον «πινοτσετικό» Χοσέ Αντόνιο Καστ, μιλώντας για την ελπίδα που «μπορεί να νικήσει τον φόβο και το σκοτάδι».

Ολα καλά κι όλα ωραία ως εδώ. Αλλά μάλλον εδώ μπαίνει και η τελεία, αυτή τη φορά από την πλευρά του ΚΚΕ.

«Ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες»

«Η εκλογή του Μπόριτς πανηγυρίστηκε από αστικές σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικά, συγχαρητήρια εκφράστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζ. Κόρμπιν, τον πρώην Πρόεδρο και ξανά υποψήφιο στη Βραζιλία Λούλα Ινάσιο ντα Σίλβα, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, μέχρι τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ εκεί, Χ. Γκουαϊδό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφωνικά συνεχάρη τον Μπόριτς και αποκάλεσε τη Χιλή «παράδειγμα για τη δημοκρατία στην περιοχή». Ανάλογα συγχαρητήρια διατυπώθηκαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζ. Μπορέλ. Στην Ελλάδα πανηγύρισαν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ο οπορτουνιστικός χώρος ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναπαράγοντας στον λαό ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες για την υποτιθέμενη φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο «Ριζοσπάστης», δίνοντας τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει.

Κύκλοι του Περισσού, εξάλλου, παρομοιάζουν την συγκεκριμένη πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση» με τα «αντιμνημονιακά μέτωπα» και τη συνεργασία της Κουμουνδούρου με τους ΑΝΕΛ που οδήγησε στο «κάλπικο δημοψήφισμα του 2015 και στο τρίτο μνημόνιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...