951
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Τώρα σχεδόν την καλωσορίζει... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Aπό «Ποτέ την Κυριακή» στο «Πάντοτε την Κυριακή»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 27 Απριλίου 2017, 07:24
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή. Τώρα σχεδόν την καλωσορίζει...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Aπό «Ποτέ την Κυριακή» στο «Πάντοτε την Κυριακή»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 27 Απριλίου 2017, 07:24

Από το «Ποτέ την Κυριακή» και η Ελλάδα θα φτάσει σύντομα στο «Πάντοτε – ανοιχτά – την Κυριακή». Ετσι είναι η ζωή, έτσι είναι η οικονομία αφού οι Θεσμοί από τους οποίους καθορίζεται η οικονομική πολιτική της χώρας εκτιμούν ότι αν επιτραπεί στα καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα να λειτουργούν ελεύθερα όλες τις Κυριακές του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα επιταχυνθεί κατά 1,5% του ΑΕΠ μέσα σε έναν χρόνο!

Τουλάχιστον έτσι συνέβη στην Γαλλία και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο αυτό εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που παραδοσιακά σκοντάφτει στην αντίληψη όχι μόνο του ΚΚΕ που μάχεται κατά του ελεύθερου ωραρίου ακόμη και σήμερα που επιτρέπεται τα καταστήματα να ανοίγουν οκτώ μόνο Κυριακές το χρόνο.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται να ακολουθεί και αυτή την ίδια γραμμή, επιμένοντας στη διατήρηση τουλάχιστον του ισχύοντος πλαισίου, την ώρα που οι Θεσμοί πιέζουν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο συμφωνίας η κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν το μέγεθος των καταστημάτων είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να το αποδεχτούν και απλώς να υιοθετηθεί η πολιτικά πιο ανώδυνη φόρμουλα της απελευθέρωση σε βήματα: με πρώτο την κατάργηση του ορίου των 250 τμ κάτω από το οποίο τα καταστήματα μπορούν να μένουν κλειστά και δεύτερο την εξουσιοδότηση των περιφερειαρχών ώστε να καθορίζεται σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο το ωράριο.

Τα «αγκάθια»

Το ωράριο των Κυριακών και τα πρόσωπα που θα τοποθετούν στις θέσεις κλειδιά και τις θυγατρικές του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όπου μεταφέρονται μεγάλα πακέτα μετοχών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, μετρό κα) είναι ίσως τα μόνα «αγκάθια» στις σχέσεις δανειστών – κυβέρνησης που θέλουν να κλείσουν τη συμφωνία.

Από το βράδυ της Τρίτης η ελληνική πλευρά έχει παραδώσει στoυς Θεσμούς τις παρατηρήσεις της για τα τέσσερα προσχέδια κειμένων δηλαδή το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ.

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα» όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στη μεγάλη – κατά το ΔΝΤ – αλλαγή της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων – μεταξύ αυτών και των μηχανικών – που έχει μείνει μισή.

Οι «καυτές πατάτες»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα άλλα δύσκολα ζητήματα είναι νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και ειδικά στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία και η εκκίνηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου. Ο στόχος είναι προφανής η διαφάνεια και ο περιορισμός στο «πολιτικό χρήμα».

Η «καυτή πατάτα» παραμένει η περικοπή των παλιών συντάξεων και συγκεκριμένα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που έχουν εκδοθεί πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.

Η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί πολιτικά το ζήτημα μετάθεσε τις περικοπές για τον Ιανουάριο του 2019 και μάλιστα συζητά να τεθεί «πλαφόν» στις μειώσεις το 22%, αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό επί της συνολικής σύνταξης.

Ο Γιούνκερ και το όριο στις σοσιαλδημοκρατίες

Σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκει – αναπάντεχα – σύμμαχο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε συνέντευξη του την Τετάρτη είπε χαρακτηριστικά:

«Στη συνάντηση μου με την κυρία Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον εξέφρασα τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι θεσμοί, γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας -οι συνταξιούχοι- υποφέρουν. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες για περικοπές στις συντάξεις δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Το πλεόνασμα του 2016 ήταν υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι θεσμοί. Οχι η Κομισιόν, αλλά κάποιοι άλλοι από τους θεσμούς.  Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν “κακή θέση” εάν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Γιατί στις σοσιαλδημοκρατίες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες».

Οι Θεσμοί μπορεί να δέχονται αυτό το όριο ως οροφή μείωσης, στις κύριες συντάξεις είναι όμως αμετακίνητοι από τη θέση τους -ειδικά το ΔΝΤ – για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε όποιο ποσοστό κι αν απαιτείται ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα στο ενιαίο επικουρικό ταμείο.

Εκλεισε το νέο αφορολόγητο

Αυτό που με βεβαιότητα κλείδωσε είναι οι μειώσεις του αφορολόγητου ορίου που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και τα φορολογικά αντίμετρα της ίδιας χρονιάς.

Το αφορολόγητο θα περιοριστεί στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών από 8.600 ευρώ εφέτος.

Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20% , μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων μαζί με τη σταδιακή μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα και σε ακραίες περιπτώσεις επιβαρύνσεων μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Το βασικό όμως εργαλείο πολιτικής για επιστροφή στην ανάπτυξη, που υποστηρίζει και η Νέα Δημοκρατία είναι η μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων, με τον συντελεστή φόρου επί των κερδών να πέφτει στο 26% το 2020 από 29% εφέτος.

Ολα αυτά δημιουργούν το πλαίσιο για να κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την Πρωτομαγιά και στη συνέχεια να έρθουν τα μέτρα στη Βουλή.

Αυτά αποτελούν και την προϋπόθεση για να συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οπως είπε άλλωστε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη του για την Ελλάδα: «Για το το χρέος πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε άλλα “ποιήματα”. Ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο. Ομως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...