763
Ο Τραμπ ξεναγείται στα κελιά του κέντρο συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη της Φλόριντα και την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Κρίστι Νόμι | REUTERS/Evelyn Hockstein

«Απέλαση ή επίθεση από αλιγάτορες» – το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ στους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2025, 20:26
Ο Τραμπ ξεναγείται στα κελιά του κέντρο συνοδευόμενος από τον κυβερνήτη της Φλόριντα και την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Κρίστι Νόμι
|REUTERS/Evelyn Hockstein

«Απέλαση ή επίθεση από αλιγάτορες» – το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ στους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2025, 20:26

Το απομακρυσμένο κέντρο κράτησης μεταναστών στα Εβεργκλεϊντς επισκέφθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστό με το όνομα «Αλκατράζ με αλιγάτορες» (Alligator Alcatraz), καθώς ασκεί πιέσεις στους νομοθέτες να εγκρίνουν ένα ευρύτατο νομοσχέδιο δαπανών που θα ενισχύσει μαζικά τις απελάσεις.

Η εγκατάσταση βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μαϊάμι, μέσα σε ένα τεράστιο υγροτοπικό σύμπλεγμα γεμάτο αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες, εικόνες που ο Λευκός Οίκος αξιοποιεί για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει τη χώρα από μετανάστες, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έλαβαν άδικα άδεια παραμονής επί της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, έγραψε το Reuters.

Εκεί, ο Τραμπ επαίνεσε την ταχύτητα κατασκευής του κέντρου, καθώς παρατηρούσε σειρές με δεκάδες κουκέτες κλεισμένες σε κλουβιά, προειδοποιώντας παράλληλα για την άγρια φύση που περιβάλλει την εγκατάσταση.

«Κοίταξα έξω και δεν είναι καθόλου μέρος που θα ήθελα να κάνω πεζοπορία σύντομα. Είμαστε περικυκλωμένοι από μίλια επικίνδυνων βάλτων και ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι, πραγματικά, η απέλαση», ανέφερε ειρωνικά, χλευάζοντας  τους παράτυπους μετανάστες ότι κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από άγρια ζώα αν αποπειραθούν να δραπετεύσουν από το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» στη μέση των βάλτων της Φλόριντα.

Η ιδέα είναι τυχόν δραπέτες να δεχθούν επίθεση από αλιγάτορες ή φίδια; «Υποθέτω ότι αυτό είναι το σκεπτικό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τα φίδια είναι γρήγορα, αλλά οι αλιγάτορες… Θα τους μάθουμε πώς να ξεφεύγουν από έναν αλιγάτορα, εντάξει;» είπε συνεχίζοντας το κακόγουστο αστείο του: «Αν δραπετεύσουν από τη φυλακή, πώς να ξεφύγουν: μην τρέχετε σε ευθεία γραμμή. Τρέξτε έτσι. Και ξέρετε κάτι; Οι πιθανότητές σας αυξάνονται κατά 1%».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόμι, συνόδευσαν τον πρόεδρο. Ερωτηθείς αν το πρότυπο αυτό θα μπορούσε να υιοθετηθεί κι αλλού, απάντησε: «Θα μπορούσε», τονίζοντας όμως πως τέτοιες τοποθεσίες είναι σπάνιες. Ωστόσο, Θα ήθελε να δει παρόμοιες προσωρινές εγκαταστάσεις «σε πολλές πολιτείες», όπως σημείωσε.

Ο ΝτεΣάντις δήλωσε ότι οι πρώτοι κρατούμενοι αναμένονται την Τετάρτη και ότι ο χώρος μετασκευάστηκε μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες. Το κέντρο θα διαθέτει αρκετές χιλιάδες κλίνες για τη στέγαση, καταγραφή και απέλαση ανθρώπων χωρίς νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, θα υπάρχουν τουλάχιστον 200 κάμερες ασφαλείας, πάνω από 8.500 μέτρα συρματοπλέγματος, περισσότερα από 400 μέλη φρουράς και κλιματισμός όλο το 24ωρο, σύμφωνα με το CBS News.

Δίπλα στον Τραμπ, η Νόμι κάλεσε όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα να «αυτο‑απελαθούν», ώστε να διατηρήσουν την προοπτική επανεισόδου στο μέλλον. «Αν όχι, μπορεί να καταλήξετε εδώ. Και τότε ίσως σας απελάσουμε οριστικά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής», είπε. Και ο ΝτεΣάντις ενίσχυσε το μήνυμα: «Γιατί να περάσει κανείς από το “Alligator Alcatraz”, όταν μπορεί απλώς να γυρίσει σπίτι του;».

Η κατασκευή αυτού του κέντρου κράτησης, «Αλκατράζ με αλιγάτορες», προκαλεί οργή μεταξύ των επικριτών της μεταναστευτικής πολιτικής καταστολής του Ντόναλντ Τραμπ, με ορισμένους να χαρακτηρίζουν τον νέο αυτό χώρο «απάνθρωπο». Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις πύλες του χώρου τις τελευταίες ημέρες, ενώ πλήθος διαμαρτυρόμενων εμφανίστηκε ξανά την Τρίτη για την επίσκεψη του Τραμπ, σύμφωνα με το  CBS News Miami.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο «Αλκατράζ με αλιγάτορες» REUTERS/Evelyn Hockstein 

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 5.000 άτομα, ενώ οι Αρχές της Φλόριντα έχουν μιλήσει για 1.000 θέσεις. Το λειτουργικό του κόστος εκτιμάται σε 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί εκεί και η μόνη οδός εξόδου είναι πτήση χωρίς επιστροφή. Η τοποθεσία είναι απομονωμένη, περιστοιχίζεται από επικίνδυνη πανίδα και περιβάλλον που δεν συγχωρεί», είπε  σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Κάρολαϊν Λέβιτ. Ερωτηθείσα γιατί το κέντρο κατασκευάστηκε σε τόσο εχθρικό φυσικό περιβάλλον, η εκπρόσωπος της προεδρίας είπε πως «όταν έχεις δολοφόνους που βρίσκονται εδώ παράνομα, βιαστές και ειδεχθείς εγκληματίες σε κέντρο κράτησης (…) θεωρώ πως πρόκειται για μέτρο αποτροπής κάθε απόπειρας απόδρασης».

Περίπου 200.000 αλιγάτορες, οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν τα 4 μέτρα όταν είναι ενήλικοι, κατοικούν στο εθνικό πάρκο Εβεργκλεϊντς. Αυτοί είναι ο λόγος που είναι διάσημο.

Οι επιθέσεις αλιγατόρων σε ανθρώπους είναι σχετικά σπάνιες στη Φλόριντα. Μεταξύ 1948 και 2022, καταγράφηκαν εκεί 453 «απρόκλητα τυχαία δαγκώματα», συμπεριλαμβανομένων 26 θανάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Άγριας Ζωής της Φλόριντα.

Ωστόσο, οι Αρχές έχουν προσπαθήσει να υπερεκτιμήσουν τον κίνδυνο. Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Φλόριντα Τζέιμς Άτμαϊερ.

Η κατασκευή του «Αλκατράζ με αλιγάτορες» προκαλεί αγανάκτηση στους επικριτές της πολιτικής του Τραμπ έναντι των μεταναστών. Πρόσφατα, έγιναν διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες, που σημαδεύτηκαν από επεισόδια, με έναυσμα επιχειρήσεις – σκούπα των δυνάμεων ασφαλείας για τη σύλληψη μεταναστών.

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος κατήγγειλαν εξάλλου τον «απαράδεκτο και ανώφελο κίνδυνο» για το μοναδικό οικοσύστημα 2.000 και πλέον ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...