584
Γυναίκες διαδηλώνουν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο που αποφάσισε ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ | REUTERS/Evelyn Hockstein

Απαγόρευση αμβλώσεων: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 20:26
Γυναίκες διαδηλώνουν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο που αποφάσισε ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Απαγόρευση αμβλώσεων: Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 20:26

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κρίση δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε σοκ εντός και εκτός της χώρας (περισσότερα εδώ).

Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα αυθορμήτως τόσο στην αμερικανική πρωτεύουσα, στην οποία εδρεύει το Ανώτατό Δικαστήριο, όσο και σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια, όπως και στις Πολιτείες που έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, «πατώντας» στην ακυρώνοντας της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ερικ Σμιτ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Ερικ Χόλκομπ. Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

REUTERS/Evelyn Hockstein
REUTERS/Evelyn Hockstein
REUTERS/Brian Snyder
REUTERS/Brian Snyder

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...