316
Οι κατασαρόλες στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις δείχνουν ότι οι πολίτες μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας πεινούν |  REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

«Αντιός Μαδούρο» – πλέον και η Κίνα ποντάρει στον Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:50
Οι κατασαρόλες στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις δείχνουν ότι οι πολίτες μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας πεινούν
| REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

«Αντιός Μαδούρο» – πλέον και η Κίνα ποντάρει στον Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 16:50

Οσο και αν φαίνεται απίθανο, η Κίνα διεξάγει συνομιλίες με εκπροσώπους της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, συνεργάτες του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊντό!

Μάλιστα οι εν λόγω συνομιλίες γίνονται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, της χώρας δηλαδή η οποία πρώτη από όλες έσπευσε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊντό ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση των Κινέζων αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι ο Νικολάς Μαδούρο διανύει τις τελευταίες ημέρες του στην εξουσία, καθώς η Κίνα δεν είναι εχθρική χώρα προς το καθεστώς του Καράκας.

Την παραπάνω είδηση μετέδωσε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι συζητήσεις αντανακλούν και το άγχος των Κινέζων για το χρέος της Βενεζουέλας προς την Κίνα η οποία την τελευταία δεκαετία έχει δανείσει στη χώρα αυτή 60 δισ. δολ. (από αυτά, περίπου 20 δισ. δολ. δεν έχουν επιστραφεί). Τα περισσότερα από τα κινεζικά δάνεια δόθηκαν με αντάλλαγμα πετρέλαιο.

«Η Κίνα αναγνωρίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο αλλαγής του καθεστώτος και δεν θέλει να βρίσκεται στην κακή πλευρά των πραγμάτων» εκτίμησε την κατάσταση ένας εμπειρογνώμων του Army War College, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος του αμερικανικού στρατού.

Οι περισσότερες δυτικές δημοκρατίες υποστηρίζουν τον Γκουαϊντό, όμως η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και η Κούβα στηρίζουν ακόμη τον Μαδούρο. Η Κίνα διακηρύσσει την ουδετερότητά της.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Την περασμένη Τρίτη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε πόλεις της Βενεζουέλας την υποστήριξή τους στον Γκουαϊντό. Σε μία από τις διαδηλώσεις ο Γκουαϊντό δήλωσε ότι η διεθνής βοήθεια, η οποία βρίσκεται συγκεντρωμένη στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, θα εισέλθει στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου.

Αυτή η δήλωση του Γκουαϊντό είναι ευθεία πρόκληση στον Μαδούρο ο οποίος «έχει ορκιστεί» ότι η βοήθεια δεν θα εισέλθει, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί πρόσχημα για διεθνή επέμβαση.

Αν και στη Βενεζουέλα ο κόσμος πεινάει, ο Μαδούρο, για τον οποίο οι επικριτές του λένε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της Βενεζουέλας ως… τουριστικού προορισμού.

Λεπτομέρειες και από τους λονδρέζικους Times εδώ.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...